Δεν είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να απαιτούν από τις μεγάλες επιχειρήσεις και από τις τράπεζες να γίνουν η «κλιματική αστυνομία» του πλανήτη, υποστήριξε χθες το βράδυ μιλώντας σε συνδιάσκεψη για το κλίμα στη Σιγκαπούρη ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ.

«Πρέπει οι κυβερνήσεις και η κοινωνία να παίξουν το ρόλο που οφείλουν και να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο αμερικανός μάνατζερ.

Ευλόγως θα σκεφτόταν κανείς ότι ο Φινκ είπε το αυτονόητο, ότι δεν μπορείς δηλαδή να βάλεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Από το βήμα της Ecosperity ο επικεφαλής της γιγαντιαίας επενδυτικής εταιρείας εξήγησε ότι ο ρόλος της BlackRock δεν είναι να επενδύει με κριτήριο την περιβαλλοντική ευθύνη των επιχειρήσεων. Ρόλος της είναι να επενδύει με βάση τις προοπτικές κερδοφορίας τους, διότι αυτή την εντολή δίνουν στην BlackRock οι πελάτες της που την εμπιστεύονται.

«Δεν θα ήθελα η BlackRock, επειδή είναι μεγάλος επενδυτής, να κρίνει ποια επιχείρηση προχωρά και υλοποιεί τους στόχους της απεξάρτησης του πλανήτη από τον άνθρακα και ποια όχι προκειμένου να επενδύσει στις μετοχές της. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, δεν μπορούμε να μετατραπούμε σε χωροφύλακες για το περιβάλλον», τόνισε ο Λάρι Φινκ.

Απαιτούν περιβαλλοντικά κριτήρια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε εφέτος ρηξικέλευθους κανόνες που υποχρεώνουν τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες να διευκρινίζουν αν οι επενδυτικές αποφάσεις τους συμβαδίζουν με τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης σε θέματα περιβάλλοντος και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στις ΗΠΑ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σκέπτεται να ζητήσει από τις εισηγμένες επιχειρήσεις να υποβάλουν αναφορές για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τις δραστηριότητές τους, καθώς «κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις της οικονομικής δραστηριότητας στην κλιματική αλλαγή», όπως μεταδίδει χαρακτηριστικά το CNBC.

Ίσως υπερβάλλει κάπως ο αμερικανικός όμιλος ΜΜΕ στις αναφορές του για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των επενδυτών, ιδιαιτέρως των Αμερικανών. Όλοι δα θυμούνται τις ενθουσιώδεις συνεδριάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Exxon Mobil στο Ντάλας του Τέξας (προτού απονευρωθούν διαδικτυακά λόγω Covid), όταν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Ρεξ Τίλερσον (μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ) κραύγαζε στο αλαλάζον πλήθος «λατρεύουμε να μας μισούν», αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των περιβαλλοντιστών για το ρόλο των πετρελαϊκών κολοσσών στην κλιματική αλλαγή.

Η επιπολαιότητα των ακτιβιστών

Από τη Σιγκαπούρη ο Φινκ είπε ότι, αν και αναγνωρίζει ότι οι ακτιβιστές «έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» πιέζοντας τους διαχειριστές κεφαλαίων να συμπεριλάβουν και το περιβαλλοντικό ζήτημα στις αποφάσεις τους, ο ίδιος «δεν συμφωνεί αναγκαστικά με όλα αυτά που ισχυρίζονται». Ο μάνατζερ είπε χαρακτηριστικά ότι πιστεύει ότι οι περιβαλλοντιστές «δεν σκέπτονται σοβαρά και δεν αναλογίζονται ρεαλιστικά πώς χαράσσουν την στρατηγική τους οι πολιτικοί και τι ενδιαφέρει μια επιχείρηση».

Ο Φινκ ξεκαθάρισε ότι η BlackRock ενεργεί με γνώμονα τα συμφέροντα των πελατών της. «Οι περιβαλλοντιστές μπορούν να διαμαρτύρονται για όσα θεωρούν σωστά, αλλά τις πράξεις κάποιου που δρα εξ ονόματος των πελατών του διέπουν κανόνες που ξεπερνούν τις δικές τους απόψεις», είπε χαρακτηριστικά. Και εξήγησε ότι τα χρήματα που διαχειρίζεται μια εταιρεία σαν την BlackRock δεν της ανήκουν.

«Αν ένας πελάτης επιθυμεί να επενδύσει σε ένα δείκτη ΧΥΖ και αυτός ο δείκτης ΧΥΖ εξαρτάται όντως κατά 8% από βρώμικους υδρογονάνθρακες – πέραν των συνήθων – εμείς πρέπει να μείνουμε πιστοί στον πελάτη μας και να επενδύσουμε στο δείκτη», τόνισε ο μάνατζερ. «Ως εκ τούτου, η απογοήτευσή μου με κάποιους από τους ακτιβιστές του περιβάλλοντος έχει να κάνει με την οικονομία και τις επενδύσεις, πρέπει να αντιληφθούν ότι το ρόλο των επενδύσεων και το ρόλο των κατόχων περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με το ρόλο των συμβούλων επενδύσεων», κατέληξε.

«Θολό» αποτύπωμα άνθρακα και ανισότητες

Πιεζόμενες όλο και περισσότερο να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα, κάποιες επιχειρήσεις κατάφεραν να παρακάμψουν τους κανόνες για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, παρατήρησε ο Φινκ. «Οι εισηγμένες εταιρείες πουλάνε τις πλέον ρυπογόνες δραστηριότητές τους και εμφανίζουν ένα καλύτερο προφίλ έναντι της κοινής γνώμης», είπε.

Αν και δεν κατονόμασε κάποια επιχείρηση, «υπάρχουν πρόσφατες αναφορές κορυφαίων πετρελαϊκών εταιρειών που εκποιούν περιουσιακά τους στοιχεία με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα προκειμένου να πετύχουν τους στόχους μείωσης μέχρις εξαλείψεως των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», αναφέρει το CNBC. «Ωστόσο, το αποτύπωμα άνθρακα στον κόσμο δεν άλλαξε, απλώς τώρα έγινε πιο αδιαφανές», παρατήρησε ο Φινκ.

Ο αμερικανός μάνατζερ προέβλεψε ότι θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο οι ανισότητες μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Αυτό όμως θα μπορούσε να περιοριστεί, ισχυρίστηκε, αν οι κυβερνήσεις συνεργάζονταν σε διεθνές επίπεδο.

Απαιτείται κοινή δράση

«Αν προσπαθούμε ειλικρινά να περιορίσουμε τον κίνδυνο να αυξηθεί δύο ή τρεις βαθμούς Κελσίου η μέση θερμοκρασία της γης, πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας πιστεύοντας ότι θα το πετύχουμε ζητώντας από μια χούφτα εισηγμένων επιχειρήσεων να λάβουν περιοριστικά μέτρα», υποστήριξε ο μάνατζερ της BlackRock.

«Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να τολμήσουν οι κυβερνήσεις. Όχι να τολμήσουν μόνο δυο-τρεις διευθύνοντες σύμβουλοι, διότι γνωρίζουμε καλά ότι η ισχύς μας για να αλλάξουμε την κατάσταση είναι πολύ μικρή. Απαιτείται κοινή δράση με τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες», τόνισε ο Λάρι Φινκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης