Η Check Point Research (CPR) εντόπισε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των χρηστών του PIX, της λύσης άμεσων πληρωμών που δημιούργησε και διαχειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας.

Οι επιτιθέμενοι διένειμαν δύο διαφορετικές παραλλαγές τραπεζικού κακόβουλου λογισμικού, τα PixStealer και MalRhino, μέσω δύο διαφορετικών κακόβουλων εφαρμογών στο Play Store της Google για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους. Και οι δύο κακόβουλες εφαρμογές είχαν σχεδιαστεί για να κλέβουν τα χρήματα των θυμάτων μέσω της αλληλεπίδρασης των χρηστών και της αρχικής εφαρμογής PIX.

Η PIX θεωρείται η νούμερο ένα λύση πληρωμών στη Βραζιλία, επεξεργάζεται πάνω από 40 εκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα και διαχειρίζεται 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα.

PixStealer: Διοχετεύει τα ποσά σε λογαριασμούς των εισβολέων

Η πρώτη παραλλαγή ονομάζεται PixStealer. Παρουσιάζεται σε αυτό που η CPR αποκαλεί «slim» μορφή, οι επιτιθέμενοι σχεδίασαν το PixStealer με μία μόνο δυνατότητα: να μεταφέρει τα χρήματα του θύματος σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται από τον δράστη. Η «slim» παρουσίαση του PixStealer είναι μια αναφορά στην ικανότητα της παραλλαγής να λειτουργεί χωρίς σύνδεση με έναν διακομιστή εντολών και ελέγχου (C&C), προωθώντας την δυνατότητα απαρατήρητου εντοπισμού. Η CPR βρήκε τελικά το PixStealer να διανέμεται στο Play Store της Google ως μια ψεύτικη υπηρεσία PagBank Cashback, στοχεύοντας μόνο στη Βραζιλιάνικη PagBank.

Όταν ένας χρήστης ανοίγει την εφαρμογή PIX bank, το Pixstealer εμφανίζει στο θύμα ένα παράθυρο overlay, όπου ο χρήστης δεν μπορεί να δει τις κινήσεις του εισβολέα. Πίσω από το παράθυρο overlay, ο επιτιθέμενος ανακτά το διαθέσιμο χρηματικό ποσό και μεταφέρει τα χρήματα, συχνά ολόκληρο το υπόλοιπο του λογαριασμού, σε έναν άλλο λογαριασμό.

MalRhino: Υποκλέπτει εξ ολοκλήρου τις τραπεζικές εφαρμογές

Η CPR βρήκε μια πιο προηγμένη παραλλαγή τραπεζικού κακόβουλου λογισμικού, ικανή να καταλάβει ολόκληρη την εφαρμογή PIX για κινητά και άλλες τραπεζικές εφαρμογές. Με την ονομασία MalRhino, η CPR βρήκε την πιο εξελιγμένη παραλλαγή κακόβουλου λογισμικού σε μια ψεύτικη εφαρμογή iToken για τη βραζιλιάνικη Inter Bank – που διανέμεται επίσης μέσω του Play Store της Google. Το MalRhino εμφανίζει ένα μήνυμα στο θύμα του προσπαθώντας να το πείσει να χορηγήσει άδεια προσβασιμότητας. Μόλις αυτό γίνει, το MalRhino μπορεί:

  • Να πάρει την εγκατεστημένη εφαρμογή και να στείλει τη λίστα στον C&C διακομιστή μαζί με τις πληροφορίες της συσκευής του θύματος.
  • Να εκτελέσει εφαρμογές τραπεζών
  • Να ανακτήσει το pin από την εφαρμογή Nubank
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες