Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών που οφείλονται στον πληθωρισμό των βασικών εμπορευμάτων και τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, θα αποδειχθούν παροδικές, δήλωσε το Σάββατο το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιγνάσιο Βίσκο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι οι υψηλότερες τιμές που παρατηρούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού μετακυλίονται στους καταναλωτές.

Εκτίμησε επίσης ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι συγκρατημένες, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ατόμων χωρίς εργασία από την πανδημία, άποψη που υποστηρίζει την πρόβλεψη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί το 2022 μετά την κορύφωση τους επόμενους μήνες.

«Η πίεση στις τιμές παραγωγού θα αποδειχθεί προσωρινή και δεν αναμένεται να προκαλέσει συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Βίσκο. Η ΕΚΤ «πρέπει να ενεργεί με προσοχή για να αντισταθμίσει τους κραδασμούς που φαίνονται να είναι μόνο προσωρινοί».

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών τον Σεπτέμβριο. Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι θεωρεί ότι οι τρέχουσες αυξήσεις είναι «σε μεγάλο βαθμό προσωρινές», άλλοι διοικητές της ζώνης του ευρώ έχουν εκφράσει αυξανόμενη ανησυχία.

Ο Βίσκο αναγνώρισε ότι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της πανδημίας-καθώς και οι ψηφιακές και ενεργειακές μεταβάσεις-στη δυναμική των τιμών πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, τόνισε ότι βραχυπρόθεσμα, η ΕΚΤ θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, για να διασφαλίσει ότι δεν ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή