Ευτυχώς τα οικονομικά της Tesla πηγαίνουν εξαιρετικά καλά με τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα να αυξάνεται συνεχώς. Έτσι, δεν θα έχει δυσκολία να καταβάλει την αποζημίωση μαμούθ των 137(!) εκατ. δολαρίων που επιδίκασε ομοσπονδιακό δικαστήριο σε πρώην εργαζόμενο της, ο οποίος στράφηκε κατά της εταιρείας καταγγέλλοντας την για ρατσιστικό εργασιακό περιβάλλον.

Ο Όουεν Ντίαζ, ο οποίος εργάστηκε ως εργάτης μεταφέροντας κυρίως αντικείμενα, για περίπου ένα χρόνο σε μονάδα της Tesla στην Καλιφόρνια υποστήριξε στο δικαστήριο ότι οι συνάδελφοι του χρησιμοποιούσαν υποτιμητικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του, επιμένοντας να του λένε να… επιστρέψει στην Αφρική και πως ζωγράφιζαν ρατσιστικά γκράφιτι στις τουαλέτες, όπως ναζιστκές σβάστικες και συνθήματα της Ku Klux Klan. Υποστήριξε πως η εταιρεία ευνοούσε τέτοιου είδους συμπεριφορές επιτρέποντας τη δημιουργία ενός εχθρικού ρατσιστικού περιβάλλοντος για τον ίδιο και έτερους Αφροαμερικανούς εργαζομένους. Και μάλιστα πως έτεροι εργαζόμενοι είχαν πιεστεί να επιλύσουν τις καταγγελίες τους εξωδικαστικά, καθώς η διοίκηση απαιτούσε να λύνονται τα θέματα μέσω διαιτησίας.

Ο ίδιος ο Ντίαζ, επειδή εργάστηκε με προσωρινή σύμβαση, δεν ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη ρήτρα υποχρεωτικής διαιτησίας με αποτέλεσμα να είναι ελεύθερος να κινηθεί δικαστικά, όπως και έκανε.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, όπου κατέληξε η υπόθεση, τον δικαίωσε και μάλιστα του επιδίκασε περισσότερα χρήματα αποζημίωσης από ότι είχαν ζητήσει οι δικηγόροι του! Συγκεκριμένα, χρέωσε την Tesla με ποινή 130 εκατ. δολαρίων, συν επιπλέον 6,9 εκατ. για την ψυχική οδύνη του 53χρονου Ντίαζ, ήτοι σύνολο σχεδόν 137 εκατομμύρια.

Το θέμα αναπόφευκτα θα απασχολήσει και την επικείμενη γενική συνέλευση της Tesla, στις 7 Οκτωβρίου, η οποία θα λάβει χώρα στην υπό κατασκευή νέα μονάδα παραγωγής της εταιρείας στο Όστιν του Τέξας. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν τόσο οι κατηγορίες για τη στάση της εταιρείας απέναντι σε ρατσιστικές συμπεριφορές αλλά και η τακτική που ακολουθεί να απαιτεί από τους εργαζομένους επίλυση των διαφορών μέσω διαιτησίας.

Ήδη η ακτιβιστική Nia Impact Capital με πρόταση που εξέδωσε, ζήτησε κι από άλλους μετόχους να στηρίξουν την πρόταση για την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, θεωρώντας πως είναι εύκολο να «σπρώχνει» κάτω από το χαλί καταγγελίες για παράτυπες συμπεριφορές, ρατσισμού, διακρίσεων ή και σεξουαλικής παρενόχλησης. Ωστόσο η διοίκηση της Tesla αρνείται, επιμένοντας πως δεν τίθεται θέμα τέτοιων συμπεριφορών, παραμένοντας πιστή στη γραμμή της πως οι καταγγελίες Ντίαζ ήταν υπερβολικές

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή