Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, και μόλις μία ημέρα πριν από την άφιξη της Αμερικανίδας Εμπορικής Αντιπροσώπου Κάθριν Τάι, η Κομισιόν εγκαινίασε τη Δευτέρα μια διαδικτυακή πλατφόρμα διαβούλευσης σχετικά με το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC).

Η Αμερικανίδα εμπορική εκπρόσωπος Κάθριν Τάι και η αναπληρώτρια εμπορική εκπρόσωπος Τζέιμ Γουάιτ θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες την Τρίτη και στη συνέχεια στο Λονδίνο την Πέμπτη για να παρακολουθήσουν τη συνάντηση των υπουργών εμπορίου της G7.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με ηγέτες της εργασίας και του περιβάλλοντος, πρόσθεσε το γραφείο του USTR. Θα επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον το Σάββατο 23 Οκτωβρίου.

Μέσω της πλατφόρμας αυτής θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς να μοιραστούν τις απόψεις τους και να υποβάλουν κοινές προτάσεις για το μέλλον.

Μετά την πρώτη τους συνάντηση στο Πίτσμπουργκ τον περασμένο μήνα, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια στενή διαβούλευση με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι επιχειρήσεις, οι δεξαμενές σκέψης, οι εργατικές, μη κερδοσκοπικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι ακαδημαϊκοί και άλλοι φορείς που αποτελούν την κοινωνία των πολιτών γενικά καλούνται να συνεισφέρουν, ως βασικοί παράγοντες στην επιτυχή συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ.

Όλοι έχουν λόγο

Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή σε όλους μετά από μια απλή εγγραφή. Επιτρέπει στα ενδιαφερόμενα μέρη μοιραστούν τις ιδέες τους αναφορικά με το έργο των δέκα συγκεκριμένων ομάδων εργασίας TTC.

Μέσω αυτού του ιστότοπου, μπορούν όχι μόνο να εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά και να λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο των διαφόρων ομάδων εργασίας.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος για το A Europe Fit for the Digital Age, Margrethe Vestager , δήλωσε: «Η ισχυρή και τακτική συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχία του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ. Μετά από μια πολλά υποσχόμενη εναρκτήρια συνάντηση στο Πίτσμπουργκ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανοίξουμε ένα δομημένο κανάλι για πληροφορίες, σχόλια και τεχνογνωσία. Αυτή η νέα πλατφόρμα θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και θα επιτρέψει ενισχυμένη συμμετοχή, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των κοινών μας προσεγγίσεων για μια επιτυχημένη διατλαντική συνεργασία στον τομέα της ψηφιακής και της τεχνολογίας ».

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος για το Εμπόριο, Βάλντις Ντομπρόβσκις , δήλωσε: «Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ είναι μια κρίσιμη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της διατλαντικής ηγεσίας σε αυτά τα βασικά θέματα. Θέλουμε να γίνει μια επιτυχημένη πλατφόρμα με ευρεία συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών ακούγοντας όλους όσους έχουν μερίδιο σε αυτά τα ζητήματα. Αυτή η πλατφόρμα είναι μόνο μέρος της προσέγγισής μας. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια σε εμπορικά θέματα, θα κάνουμε επίσης απολογισμό σε οριζόντια βάση με την κοινωνία των πολιτών μέσω των τακτικών διαλόγων μας για την κοινωνία των πολιτών ».

Τα εγκαίνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαινίασαν το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC) στη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου 2021.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε μια εναρκτήρια συνάντηση του TTC στο Πίτσμπουργκ, ΗΠΑ. Συμπροέδρευαν οι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι της Επιτροπής Margrethe Vestager και Valdis Dombrovskis, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, τη Γραμματέα Εμπορίου Gina Raimondo και την Εμπορική Εκπρόσωπο Katherine Tai.

Το νέο αυτό συμβούλιο θα συνεδριάζει περιοδικά σε πολιτικό επίπεδο για να κατευθύνει τη συνεργασία. Την προεδρία του συμβουλίου θα ασκούν από κοινού η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ· ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις· ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Άντονι Μπλίνκεν· η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Τζίνα Ραϊμόντο· και η εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Κάθριν Τάι.

Άλλα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων και των υπουργείων των ΗΠΑ θα προσκαλούνται κατά περίπτωση, ώστε να εξασφαλίζεται η διεξαγωγή στοχευμένων συζητήσεων για συγκεκριμένα θέματα, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης που καλύπτει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.

Οι κύριοι στόχοι του TTC

  • επέκταση και εμβάθυνση των διμερών εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων
  • πρόληψη της δημιουργίας νέων τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο
  • συνεργασία σε βασικές πολιτικές για την τεχνολογία, τα ψηφιακά ζητήματα και τις αλυσίδες εφοδιασμού
  • υποστήριξη της συνεργατικής έρευνας
  • συνεργασία για την ανάπτυξη συμβατών και διεθνών προτύπων
  • διευκόλυνση της συνεργασίας σε θέματα κανονιστικής πολιτικής και επιβολής της νομοθεσίας
  • προώθηση της καινοτομίας και του ηγετικού ρόλου των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών επιχειρήσεων

Ομάδες εργασίας

Το TTC θα περιλαμβάνει ομάδες εργασίας, οι οποίες θα μετατρέπουν τις πολιτικές αποφάσεις σε παραδοτέα, θα συντονίζουν τις τεχνικές εργασίες και θα υποβάλλουν εκθέσεις σε πολιτικό επίπεδο. Αρχικά, θα αποτελείται από τις ακόλουθες ομάδες εργασίας:

  • Συνεργασία στον τομέα των τεχνολογικών προτύπων (συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και του διαδικτύου των πραγμάτων, μεταξύ άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών)
  • Κλίμα και πράσινη τεχνολογία
  • Ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών
  • Ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα των ΤΠΕ
  • Διακυβέρνηση δεδομένων και τεχνολογικές πλατφόρμες
  • Κατάχρηση τεχνολογίας: απειλή για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Έλεγχος των εξαγωγών
  • Έλεγχος των επενδύσεων
  • Προώθηση της πρόσβασης των ΜΜΕ στις ψηφιακές τεχνολογίες και της χρήσης τους
  • Παγκόσμιες εμπορικές προκλήσεις

Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν καθιερώσει κοινό διάλογο για την πολιτική ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων και στην ενίσχυση της συνεργασίας για την πολιτική ανταγωνισμού και την επιβολή της νομοθεσίας στους τομείς της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή