Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο η Microsoft να ακολουθεί τα βήματα της Apple και να σχεδιάζει το λανσάρισμα δικών της μικροτσίπ που θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές συσκευές της οικογένειας Surface.

Η φημολογία ξεκίνησε όταν έκανε την εμφάνισή της μία ανάρτηση στο LinkedIn με την οποία η εταιρεία φέρεται να αναζητά διευθυντή αρχιτεκτονικής SoC (System on a Chip). Ουσιαστικά, το SoC είναι το μικροτσίπ το οποίο πρακτικά εμπεριέχει το σύνολο των βασικών λειτουργιών ενός υπολογιστή.

Αν και η ανάρτηση από μόνη της δεν αποδεικνύει τίποτα, έρχεται σε μία περίοδο που υπάρχει έντονη φημολογία ότι η Microsoft βρίσκεται ήδη σε στενή συνεργασία με την AMD για την ανάπτυξη μικροτσίπ αρχιτεκτονικής ARM για χρήση σε φορητούς υπολογιστές.

Το υπό ανάπτυξη τσιπ θα φέρει καλύτερη απόδοση σε επίπεδο απόδοσης γραφικών, σε σχέση με τους επεξεργαστές της Qualcomm. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη γενιά συσκευών Surface θα ενσωματώνει τεχνολογίας κατασκευής 5nm.

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020, δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυπτε ότι η Microsoft εργάζεται στην ανάπτυξη των δικών της επεξεργαστών, τόσο για να καλύψει τις ανάγκες των server της (που αξιοποιούνται στην υποδομή cloud της εταιρείας) όσο και για τις φορητές συσκευές Surface (laptops και tablets). Πάντως εκείνο το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο σχεδιασμός των μικροτσίπ θα υπαγόταν στον τομέα του Azure cloud και όχι στον τομέα συσκευών.

Παράλληλα, η Microsoft φέρεται να έχει έρθει σε επαφή για να αποκτήσει τις υπηρεσίες μηχανικών από τις Intel, AMD, Nvidia και Qualcomm. Δηλαδή όλες τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες κατασκευής κεντρικών επεξεργαστών και μονάδων επεξεργασίας γραφικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Surface Pro X που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 έχει εφοδιαστεί με ένα μικροτσίπ που φέρει την ονομασία Microsoft SQ1, το οποίο αναπτύχθηκε τότε με τη συνεργασία της Qualcomm.

Ένας επεξεργαστής που θα έχει αναπτυχθεί εσωτερικά προφανώς θα μειώσει την εξάρτηση της Microsoft στις ολοκληρώσεις άλλων επεξεργαστών ενώ παράλληλα θα της δώσει μεγαλύτερο έλεγχο σε επίπεδο απόδοσης αλλά και κόστους.

Αυτή την πρακτική ακολουθεί ήδη η Apple η οποία πλέον αναπτύσσει τους δικούς επεξεργαστές και τους υπολογιστές που παράγει, σταματώντας έτσι την εξάρτηση από την Intel για το συγκεκριμένο τομέα. Κάτι ανάλογο φημολογείται ότι θα πράξει και η Google για τα επόμενα smartphones-ναυαρχίδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία