Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Βρούτση  – που προέβλεπε την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης σε όσους συνταξιούχους έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω – ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής των αυξήσεων, η οποία θα ολοκληρωθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024.

Η απόδοση των αυξήσεων στις συντάξεις των δικαιούχων, καθυστέρησε εξαιτίας του – εκ νέου – επανυπολογισμού των συντάξεων, ο οποίος έπρεπε να γίνει προκειμένου να καθορισθούν τα νέα ποσά της αναλογικής σύνταξης.

Εντός της εβδομάδος θα ολοκληρωθεί η καταβολή των νέων αυξημένων συντάξεων σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους που έλαβαν τα αναδρομικά του διαστήματος από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα. Τα αναδρομικά ύψους κατά μέσο όρο 195 ευρώ, δόθηκαν τον προηγούμενο μήνα Σεπτεμβρίου.

Σε δόσεις οι συντάξεις

Με βάση τον νόμο Βρούτση, η πληρωμή των αυξήσεων θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις, με τις δύο πρώτες  που αφορούν τα έτη  2020 και 2021 να ενσωματώνονται στις συντάξεις τους αυτή την εβδομάδα.

Ένα μικρό ποσοστό – περίπου 8% – παλαιών συνταξιούχων (συνταξιοδοτηθέντες προ του 2016), θα λάβουν ένα μέρος – ίσο με το ένα πέμπτο – των αυξήσεων που αφορούν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσπίσθηκε με νόμο Βρούτση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους 1.800.000 παλαιούς συνταξιούχους μόνο οι 750.000 έχουν περισσότερα των 30 ετών ασφάλισης και ως εκ τούτου είναι δικαιούχοι της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης.

Ωστόσο για να λάβουν αύξηση οι παλαιοί συνταξιούχοι, θα πρέπει – πέραν των 30 και άνω ετών ασφάλισης – να διατηρούν είτε μικρή είτε μηδενική προσωπική διαφορά.

Οπότε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους – και τον συνυπολογισμό των τριών προϋποθέσεων (συνταξιοδότηση προ 2016, 30 και πλέον έτη ασφάλισης και μη ύπαρξη προσωπικής διαφοράς) – από τους 1.800.000 συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας μόλις 133.692 δικαιούνται αύξηση.

Οι υπόλοιποι – γύρω στις 520.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης – διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά και η αύξηση θα συμψηφισθεί με την προσωπική διαφορά.

Υπάρχει ακόμη ένας αριθμός 215.000 παλαιών συνταξιούχων (προ του Μάιου 2016) όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους δεν έχει ολοκληρωθεί, Κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας.

Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000 – 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δικαιούνται αύξηση καθώς θα πληρούν και τις προϋποθέσεις που προαναφέραμε.

Επίσης καθυστερούν και  29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων δηλαδή συνταξιοδοτηθέντων μετά το 2016.

Οι ημερομηνίες

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων και των αυξήσεων, είναι οι εξής:

·        Τη Δευτέρα έλαβαν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους όσοι προέρχονται από το τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

·        Την Τρίτη καταβλήθηκαν οι συντάξεις όσων ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

·        Σήμερα πιστώνονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ)

·        Και την Παρασκευή θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου, των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών
Tax |

ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών

Προβληματισμό προκάλεσαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το χρόνιο πρόβλημα της περιόδου υποβολής των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων