Τελευταίο επεισόδιο στην διπλωματική ένταση είναι οι σημερινές δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στην Καμπέρα, Ζαν Πιερ Τεμπό, ο οποίος είπε ευθέως ότι η ενέργεια της Αυστραλίας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια πισώπλατη μαχαιριά στην Γαλλία. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον τις αμέσως προηγούμενες ημέρες ήταν στη Ρώμη (G20) και την Γλασκόβη (COP26), αλλά το ταξίδι του επισκιάστηκε από τις αλληκοκατηγορίες με την Γαλλία.

Από την ιταλική πρωτεύουσα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε απερίφραστα ότι ο κ. Μόρισον του είπε ψέματα. Ο κ. Μόρισον απέρριψε την κατηγορία λέγοντας πως είχε ενημερώσει τον κ. Μακρόν για την απόφασή του.

Μάλιστα υπήρξε διαρροή χθες βράδυ σε εφημερίδα του Σύδνεϋ ενός γραπτού μηνύματος που είχε στείλει ο κ. Μακρόν στον κ. Μόρισον. «Να αναμένω καλά ή ασχημα νέα για τις κοινές φιλοδοξίες μας για τα υποβρύχια;», ρωτούσε ο κ. Μακρόν.

Το μήνυμα με την απάντηση του κ. Μόρισον δεν διέρρευσε. Η διαρροή αποδίδεται στο περιβάλλον του κ. Μόρισον, ο οποίος όπως αναφέρεται, θέλησε να ανταποδώσει τα πυρά και να πλήξει την αξιοπιστία του Γάλλου Προέδρου. Σήμερα ο Γάλλος πρέσβης εδώ είπε ότι η δημοσιοποίηση της προσωπικής επικοικωνίας μεταξύ δύο διεθνών ηγετών αποτελεί συμπεριφορά χαμηλού επιπέδου που δεν έχει προηγούμενο. Το μήνυμα είναι ότι όσα λέγονται εμπιστευτικά δεν θα μένουν πια σε ιδιωτικό επίπεδο, είπε ο Γάλλος διπλωμάτης.

Η Γαλλία έχει και Αυστραλούς συμμάχους…

Η Γαλλία πάντως βρήκε συμμάχους στους μύδρους της κατά του κ. Μόρισον και από εξέχοντες Αυστραλούς παράγοντες. Ο πρώην πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπολ, o οποίος είχε υπογράψει την συμφωνία με τον Εμμανουέλ Μακρόν το 2016, είπε ότι ο Σκοτ Μόρισον «έχει την φήμη του ψεύτη». Ο κ.Τερνμπολ από τη Γλασκόβη όπου βρίσκεται και εκείνος, είπε ότι δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Γάλλος Πρόεδρος εξαπατήθηκε. Είπε επίσης, ότι είχε και εκείνος την ίδια εμπειρία (του είπε ψέματα ο Μόρισον) όταν οι δυο τους συνεργάζονταν στα χρόνια της πρωθυπουργίας του κ. Τερνμπολ από το 2015 έως το 2018.

Κι όλα αυτά αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αυστραλία. Όταν αυτοί που συνεργάζονταν μαζί του έχουν τέτοια να πουν για την αξιοπιστία του Πρωθυπουργού, εμείς δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτε, ανέφερε ο ηγέτης των Εργατικών Άντονι Αλμπανέζε, ο οποίος φιλοδοξεί να αντικαταστήσιε τον κ. Μόρισον στις αυστραλιανές εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Όσο για την διαρροή του γαλλικού προεδρικού μηνύματος ο κ. Αλμπανέζε εκτίμησε ότι «κλιμακώνει περαιτέρω την διμερή ένταση». Ο κ. Μόρισον από την πλευρά του επιμένει ότι η απόφασή του για ακύρωση του συμβολαίου με τους Γάλλους έγινε με μοναδικό γνώμονα τα αυστραλιανά εθνικά συμφέροντα και γι’ αυτό «δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν και για τίποτε», όπως ανέφερε.

Όσο γα την κριτική του προκατόχου του αρκέστηκε να πεί ότι «πάντα αντιμετωπίζω με σεβασμό τους πρώην πρωθυπουργούς, κι αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής