Επιστροφή στα… δύσκολα για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μετά την πολυήμερη παρουσία του στην Ευρώπη για τις συνόδους του G20 και της COP26, καλείται τώρα να διαχειριστεί τους τριγμούς που προκάλεσε στο κόμμα του το αποτέλεσμα-σοκ στις εκλογές στη Βιρτζίνια.

Πλέον υπάρχει αυξημένη πίεση για να επιλυθούν, όχι μόνο οι εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο Κογκρέσο για την επικύρωση των πακέτων και των μέτρων της οικονομικής, κοινωνικής και κλιματικής ατζέντας του Λευκού Οίκου.

Θυμίζουμε πως στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες για την εκλογή νέου Κυβερνήτη στην πολιτεία της Βιρτζίνια, η οποία θεωρείται παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Γκλεν Γιάνγκιν πέτυχε μεγάλη νίκη έναντι του Δημοκρατικού Τέρι Μακόλιφ. Ο υπερσυντηρητικός Γιάνγκιν, πρώην ανώτατο στέλεχος του fund της Carlyle με μηδενική εμπειρία στα κοινά, ήταν άγνωστος στο κοινό μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, οπότε η νίκη του αποδίδεται ως ράπισμα προς τον Λευκό Οίκο. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως η Βιρτζίνια είχε ψηφίσει «δαγκωτό» Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές με διαφορά δέκα πόντων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Το μήνυμα της Βιρτζίνια χτύπησε… κόκκινο καμπανάκι στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος που πλέον εισέρχεται σε φάση προετοιμασίας για τις ενδιάμεσες εκλογές της ερχόμενης χρονιάς. Είναι δε, εύλογο πως αν οι ισορροπίες στο Καπιτώλιο αλλάξουν και οι Δημοκρατικοί χάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Λευκός Οίκος θα έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο στην προώθηση της ατζέντας του κατά το δεύτερο μισό της θητείας του Τζο Μπάιντεν.

Η προοπτική αυτή οδήγησε το προεδρικό περιβάλλον στην απόφαση να πιέσει πρόσωπα και καταστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος για να μπει τέλος στις έριδες μεταξύ της προοδευτικής και της μετριοπαθούς πτέρυγας και κυρίως να δρομολογηθεί άμεσα η επικύρωση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν. Κυρίως δε, τα δύο κρίσιμα πακέτα για τις κοινωνικές δαπάνες, ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων και τις δαπάνες για τις υποδομές, ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

Η παρατεταμένη αδράνεια στην προώθηση των μέτρων που έστειλε λανθασμένο μήνυμα αποτυχίας του Οβάλ Γραφείου αντανακλάται, εξάλλου, και στις δημοσκοπήσεις. Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για το Reuters δείχνει πως μόλις 44% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του Τζο Μπάιντεν, έναντι σχεδόν 60% στις αρχές της προεδρίας του.

Ειδικά στους κόλπους των μετριοπαθών ψηφοφόρων που είχαν επενδύσει στην νέα εποχή Μπάιντεν φαίνεται να υπάρχει απογοήτευση, αλλά και πίεση να προωθηθούν τα φιλοκοινωνικά μέτρα που εκκρεμούν. Νέα δημοσκόπηση των Reuters-Ipsos έδειξε πως το 51% εκτιμά πως το πακέτο για τις κοινωνικές δαπάνες θα τους επηρεάσει προσωπικά με θετικό τρόπο, με αποτέλεσμα το 56% να υποστηρίζει το σχέδιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το κόμμα… ανασκουμπώθηκε προκειμένου να φτάσει το ταχύτερο δυνατό σε συμφωνία για το κείμενο, ώστε οι ψηφοφορίες να προχωρήσουν ίσως και μέσα στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα