Από τις πωλήσεις που έσπασαν ρεκόρ μέχρι το ενδιαφέρον διασημοτήτων, τα NFTs έχουν μια συγκλονιστική χρονιά.  Το NFT ((non-funbigle token) είναι ένας τύπος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου που χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain για να καταγράφει την ιδιοκτησία αντικειμένων όπως εικόνες, βίντεο και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα. Ο όγκος συναλλαγών για αυτά τα ψηφιακά προϊόντα αυξήθηκε περισσότερο από 700%  και ανήλθε στα 10,7 δισ. δολάρια μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ανάλυσης blockchain DappRadar.

Ο λάτρης των κρυπτογράφησης και επτά φορές πρωταθλητής του Super Bowl, Τομ Μπρέιντι, είναι μία από αυτές τις διασημότητες που τ’ αγαπά. Τον Απρίλιο, ο αστέρας του ποδοσφαίρου συνίδρυσε την Autograph, μια start-up  που δραστηριοποιείται στην ανερχόμενη αγορά των NFTs, με έδρα το Λος Άντζελες. Η εταιρεία γρήγορα υπέγραψε αποκλειστικές συμφωνίες με  διάσημους αθλητές, όπως ο Τάιγκερ Γουντς, Γουένι Γκρέτσκι, Ντέρεκ Τζέτερ, Σιμόν Μπίλες  και Τόνι Χανκ. Έκτοτε, η Autograph έχει πουλήσει περισσότερα από 100.000 NFT, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, με τιμές που κυμαίνονται από 12 έως 1.500 δολάρια το καθένα. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μπορούν στη συνέχεια να πωληθούν στη δευτερογενή αγορά του Autograph για χιλιάδες – ή μερικές φορές εκατομμύρια – δολάρια. Ένα υπογεγραμμένο Brady NFT πωλείται αυτή τη στιγμή στην αγορά για 4 εκατ. δολάρια. 

Η ψυχολογία πίσω από την τρέλα NFTs

Ο Ντίλον Ρόζενμπλατ, συνιδρυτής  και διευθύνων σύμβουλος της Autograph εξηγεί στο CNBS ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ξοδεύουν τόσα πολλά χρήματα για NFTς. «Ο πρώτος λόγος αφορά το να συλλέγει κανείς», ​​εξηγεί ο  23χρονος Ρόζενμπλατ, στο CNBC Make It. «Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μπαίνει στην κοινότητα»

Το να συλλέγει κανείς, συνεχίζει, είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Στην πάροδο των χρόνων οι άνθρωποι έχουν συλλέξει τα πάντα, από γραμματόσημα και νομίσματα μέχρι κάρτες του μπέιζμπολ. «Υπάρχει μια αγάπη για συλλογή σ’όλη την ανθρώπινη ιστορία», λέει χαρακτηριστικά.

Tα NFTs δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Η ιδιοκτησία και η εγκυρότητά τους μπορούν να παρακολουθηθούν και να επαληθευτούν από τη στιγμή που τα δεδομένα τους ανεβαίνουν σε ένα καθολικό blockchain. Η σπανιότητα είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό σε κάθε συλλεκτικό κόσμο και κάθε NFT είναι εγγυημένο ότι είναι μοναδικό.

Όσον αφορά την κοινότητα, το δέυτερο λόγο που επικαλείται ο Ρόζενμπλατ, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η επιλογή να γίνει κάποιος συλλέκτης είναι τόσο δημοφιλής, γιατί εμπεριέχει ένα βαθύτερο κοινωνικό κίνητρο. Η Δρ Σίρλει Μιούλερ, νευροεπιστήμονας που ερευνά την ανθρώπινη παρόρμηση για συλλογή, έγραψε στο Psychology Today ότι ένας πρωταρχικός παράγοντας  για πολλούς συλλέκτες – είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα – είναι να ενισχύσουν το δίκτυο των φίλων τους.

Μερικοί άνθρωποι, λέει ο Ρόζενμπλάτ, αγοράζουν ψηφιακά στοιχεία ειδικά για να μπορούν να γίνουν μέρος της κοινότητας των NFTs. «Όταν κάποιος κάνει μία από αυτές τις εμβληματικές αγορές, όλος ο χώρος το γνωρίζει. Είναι το ίδιο με κάποιον που αγοράζει ένα πραγματικά μοναδικό αυτοκίνητο στον κόσμο του αυτοκινήτου», συνεχίζει. 

Οι συνομιλίες στο Discord

Η Autograph ενθαρρύνει αυτή την αίσθηση κοινότητας παρέχοντας στους χρήστες πρόσβαση σε μια ομάδα συνομιλίας στο Discord, όπου οι αγοραστές μπορούν να συνομιλούν απευθείας με παράγοντες επιρροής που προσφέρουν επώνυμα NFT στην πλατφόρμα της εταιρείας. Ο Μπρέιντι, για παράδειγμα, εμφανίστηκε στην ομάδα συνομιλίας μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Άλλα κορυφαία σημεία αγοραπωλησίας  NFT — όπως το OpenSea, το Larva Labs ή το NBA Top Shot — προσφέρουν στους χρήστες τους παρόμοια πρόσβαση σε ιδιωτικές συνομιλίες Discord. Με απλά λόγια, λέει ο Ροζενμπλατ, η αγορά ενός NFT σε οποιαδήποτε τιμή μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι παίρνετε μέρος στην τελευταία τρέλα.«Είναι μια είσοδος σε αυτόν τον κόσμο», λέει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News