Ο Ισημερινός θα επιδιώξει να επιστρέψει στη διεθνή κεφαλαιαγορά και εργάζεται ώστε ν’ ανακτήσει την αξιοπιστία του μετά την αναδιάρθρωση των κρατικών ομολόγων, δήλωσε  ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Σιμόν Κουέβα.

Πέρυσι, η χώρα κατάφερε να αναδιαρθρώσει περίπου 17,4 δισ. δολάρια ανταλλάσσοντας περίπου 10 παλαιότερες ομολογιακές εκδόσεις με τρία νέα ομόλογα που λήγουν το 2030, το 2035 και το 2040 και βελτιώνοντας τα επιτόκια. Μετά την ανταλλαγή, ο Ισημερινός δεν έχει  προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολογου για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του παρά τα προβλήματα ρευστότητάς του, που επιδεινώθηκαν από την πανδημία.

«Ο Ισημερινός έχει ταχθεί στο να επιστρέψει σταδιακά στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», δήλωσε ο Κουέβα στους δημοσιογράφους. «Αλλά θα το κάνει με μεθοδικότητα και προβλέψιμο τρόπο».

Οι χρεοκοπίες του παρελθόντος και το ΔΝΤ

Η χώρα έχει μια κακή προϊστορία στις διεθνείς αγορές, με πολλές χρεοκοπίες, αναδιάρθρωσεις και αλλαγές. Τώρα θέλουμε να οικοδομήσουμε μια σοβαρή, αξιόπιστη χώρα στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο θα συμπεριλάβει στο σχέδιο δαπανών του για το επόμενο έτος «εξωτερικές τοποθετήσεις» ύψους περίπου 1,2 δισ. δολάρια, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκδόσεις ομολόγων και εμπορικές συναλλαγές με ιδιωτικές τράπεζες.

Αλλά μια απόφαση για είσοδο στις κεφαλαιαγορές θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνησή του, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία συζητείται στο νομοθετικό σώμα, και ο διάλογος με διεθνείς οργανισμούς για νέες πιστώσεις, τονίζει ο Κουέβα. Ο Ισημερινός έχει στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και σε άλλους δανειστές για να αναζητήσει χρηματοδότηση με καλύτερους όρους.

Η κυβέρνηση προβλέπει εξωτερικό δανεισμό περίπου 3,6 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμό για το 2022.

Το 2008 ο Ισημερινός κήρυξε μορατόριουμ σε μέρος του εμπορικού χρέους του. Το 2014 επέστρεψε στην αγορά με έκδοση ομολόγου. Το δημόσιο χρέος (κρατικά ομόλογα) ανήλθε σε περίπου 17,7 δισ. δολάρια, που αντιστοιχεί στο 17,3% του ΑΕΠ τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή