Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες δημιουργούν πολλά προβλήματα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Τι θα συμβεί όμως εάν η σημερινή έλλειψη σε παπούτσια για τρέξιμο και τσιπ υπολογιστών γίνει αύριο υπερβολική;

Τα βουνά από κοντέινερ που περιμένουν στα λιμάνια για μεταφορά θα μπορούσαν να είναι μια προειδοποίηση.

Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις αυτές κι ως εκ τούτου κάποιες κάνουν διπλές και τριπλές παραγγελίες πέρα από αυτό που πραγματικά χρειάζονται.

Θα προλάβει η αλυσίδα εφοδιασμού;

Ο Christoph von Plotho, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Siltronic, είπε ότι είναι πιθανό οι επιχειρήσεις να παραγγέλνουν περισσότερα από όσα πραγματικά χρειάζονται.

«Οι πελάτες δεν θέλουν να είναι στην ίδια θέση το 2022 με το 2021», δήλωσε ο Christian Storch, CFO στην Altra Industrial Motion, κατασκευαστής ανταλλακτικών οχημάτων. «Έχουν διπλάσιες και τριπλάσιες παραγγελίες, δεδομένου του εκτεταμένου χρόνου παράδοσης».

Ορισμένοι κατασκευαστές κατασκευάζουν μερικώς ολοκληρωμένα αυτοκίνητα ενώ περιμένουν να φτάσουν ορισμένες προμήθειες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της NXP Semiconductors Kurt Sievers. Εάν πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτήν τη στρατηγική, υποδηλώνει ότι η παραγωγή ορισμένων ειδών θα μπορούσε να απογειωθεί όταν γίνουν διαθέσιμα βασικά στοιχεία.

Πόσο ακόμη θα διαρκέσουν οι ελλείψεις;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες βασικές ελλείψεις κορυφώνονται . Ο χρόνος παράδοσης αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά το μικρότερο ποσοστό εδώ και εννέα μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο έρευνα της Susquehanna Financial Group.

Αυτός ο λεγόμενος χρόνος παράδοσης είναι ο μεγαλύτερος από τότε που η Susquehanna άρχισε να τον παρακολουθεί το 2017.

Φυσικά, η υπερπροσφορά αγαθών φαίνεται μακριά αυτή τη στιγμή. Τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ήδη διαρκέσει περισσότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί, και πολλά στελέχη λένε ότι υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι θα υποχωρήσουν σύντομα.

Ωστόσο, παρόλο που είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα συμβεί η αντιστροφή των ελλείψεων, τα διογκωμένα αποθέματα είναι σχεδόν αναπόφευκτα, σύμφωνα με τον John Kennedy, ιδρυτή της Platform Science, μιας εταιρείας διαχείρισης στόλου. «Θα υπάρξει υπερβολή», είπε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η εταιρεία logistics Prologis. «Όμως, ξεχνάμε αυτό το κομμάτι. Κάθε περίοδος έλλειψης διαδέχεται μια υπερβολή, η οποία πρόκειται να μας τσακίσει ξανά με άλλο τρόπο».

Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλούν πληθωρισμό;

Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποπληθωρισμό – το αντίθετο από τον εκπληκτικά υψηλό πληθωρισμό που βιώνουν πολλές οικονομίες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιστάθηκαν στην αντίδραση στα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά τώρα αναγνωρίζουν ότι οι ελλείψεις είναι πιθανό να διαρκέσουν λίγο, προκαλώντας ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που ανεβάζει τις τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή