Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι εργαζόμενοι ηλικίας μεταξύ 20-64 ετών στην ΕΕ εργάστηκαν 3,0% περισσότερες ώρες συνολικά στην κύρια εργασία τους σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, αυξήσεις καταγράφηκαν στα περισσότερα κράτη μέλη. Η μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο των πραγματικών ωρών εργασίας παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (+18,0%).

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι σε έξι κράτη μέλη εργάστηκαν λιγότερες ώρες στην κύρια εργασία τους κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η μείωση κυμάνθηκε μεταξύ -0,2% (στο Λουξεμβούργο) έως -3,6% (στο Βέλγιο).

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, η αγορά εργασίας έχει επηρεαστεί από τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα είχαν είτε άμεση είτε έμμεση επίδραση στον αριθμό των ωρών εργασίας των απασχολουμένων.

Σε επίπεδο ΕΕ, οι συνολικές πραγματικές ώρες εργασίας των γυναικών αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο (+3,3%) από τις συνολικές πραγματικές ώρες εργασίας των ανδρών (+2,7%).

Η υψηλότερη αύξηση των ωρών εργασίας για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες αντικατοπτρίστηκε στα περισσότερα κράτη μέλη. Ορισμένες χώρες ωστόσο ξεχώρισαν με μια αρκετά έντονη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι πραγματικές ώρες εργασίας των γυναικών στην κύρια εργασία τους αυξήθηκαν κατά 23,9%, ενώ οι ώρες εργασίας των ανδρών αυξήθηκαν κατά 14,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.