Μειωμένες κατά 3,4% ήταν οι επισήμως καταγεγραμμένες εγγραφές επιχειρήσεων στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Μικρότερη είναι η μείωση των πτωχεύσεων, που διαμορφώθηκε στο 1,3% για το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τη Eurostat.

Όμως, διαμετρικά αντίθετη είναι η εξέλιξη σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, πριν την εξάπλωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2021, οι ενάρξεις επιχειρήσεων ήταν 5% περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, ενώ ο αριθμός των πτωχεύσεων μειώθηκε κατά 26% την ίδια περίοδο.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ – Άλμα 71% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός εγγραφών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 3,4 % στην ΕΕ και κατά 4,4 % στη ζώνη του ευρώ, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο οι εγγραφές επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 5,6% στην ΕΕ και κατά 6,8% στη ζώνη του ευρώ, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Όλοι οι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας (βιομηχανία, κατασκευές, υπηρεσίες της αγοράς) παρουσίασαν μέτρια μείωση στον αριθμό των εγγραφών νέων επιχειρήσεων το τρίτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, οι αριθμοί παρέμειναν σημαντικά πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα (4ο τρίμηνο 2019) για τους τομείς των μεταφορών, των πληροφοριών και των επικοινωνιών.

Ενώ ο αριθμός των πτωχεύσεων που δηλώθηκαν αυξήθηκε στις κατασκευές, στα χρηματοοικονομικά και στις ασφάλειες το τρίτο τρίμηνο του 2021, συνέχισε να μειώνεται στις μεταφορές, τις υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, το εμπόριο καθώς και τις πληροφορίες και τις επικοινωνίες.

Ο καταλύτης «πανδημία»

Ο αριθμός των νέων εγγραφών μειώθηκε απότομα σε ολόκληρη την οικονομία το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και άρχισε να ανακάμπτει ξανά το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021 υπήρξαν σημαντικά περισσότερες εγγραφές από ό,τι πριν από την κρίση του COVID-19 στις μεταφορές και στις πληροφορίες και επικοινωνίες, ελαφρώς περισσότερες στις χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες και στο εμπόριο. Στις υπηρεσίες διαμονής και σίτισης καταγράφηκαν λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2019.

Για το σύνολο της οικονομίας (βιομηχανία, κατασκευές, υπηρεσίες αγοράς), μετά από μείωση τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, οι κηρύξεις πτωχεύσεων αυξήθηκαν ξανά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2020 για τους περισσότερους κλάδους, εκτός από τη βιομηχανία.  Το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι κηρύξεις πτώχευσης για όλους τους κλάδους της οικονομίας αυξήθηκαν.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 5,3% στην ΕΕ, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση διαμορφώθηκε στο 53%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας