«Πώς περνάνε οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα;». Το νέο βιβλίο της διαΝΕΟσις φιλοδοξεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, παρουσιάζοντας και αναλύοντας δέκα σημαντικές – αλλά πολύ διαφορετικές μεταξύ τους – μεταρρυθμίσεις, που πέρασαν από το πολιτικό μας σύστημα τα τελευταία 200 χρόνια.
Δέκα συγγραφείς ανέλαβαν να γράψουν την ιστορία αυτών των μεταρρυθμίσεων αλλά, κυρίως, να αναλύσουν το πολιτικό και το ιστορικό πλαίσιο της κάθε μιας. Ποιος την εισηγήθηκε; Ποιοι αντιδρούσαν; Πώς πέρασε τελικά; Ποια ήταν τα εμπόδια που αντιμετώπισε και πώς ξεπεράστηκαν; Τι έλεγε ο λαός πριν περάσει, και πώς την υποδέχτηκε μετά;
Οι δέκα μεταρρυθμίσεις του βιβλίου επιλέχθηκαν με κάποια βασικά κριτήρια: όλες είναι σημαντικές (αν και όχι απαραίτητα «οι σημαντικότερες») επειδή άλλαξαν κάτι κομβικό και κρίσιμο στην πολιτική, κοινωνική ή οικονομική ζωή του τόπου. Όλες έχουν μια ενδιαφέρουσα “πολιτική” ιστορία πίσω τους. Και όλες πέρασαν σε συνθήκες περισσότερο ή λιγότερο εύρυθμης δημοκρατικής κανονικότητας, ώστε να μπορούμε σήμερα εμείς να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα από αυτές.
Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις του βιβλίου;
Ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης γράφει για το Σύνταγμα της Τροιζήνας που πέρασε το 1827 μετά από μια επεισοδιακή διαδικασία και, παρ’ όλο που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες λειτουργεί η ελληνική Δημοκρατία μέχρι σήμερα.
Η νομικός-ιστορικός Λύντια Τρίχα γράφει για την αρχή της δεδηλωμένης, ίσως τη βασικότερη αρχή του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος, που καθιερώθηκε το 1875.
Η ιστορικός Κατερίνα Γαρδίκα γράφει για την καταπολέμηση της ελονοσίας, και συγκεκριμένα για μια σημαντική παρέμβαση που ξεκίνησε το 1905 και δεν προήλθε από το κράτος ή από κάποιο ξένο παράγοντα, αλλά από αυτό που σήμερα αποκαλούμε «κοινωνία των πολιτών».
Ο συνταγματολόγος Σπύρος Βλαχόπουλος γράφει για τη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που, μετά από πολλές περιπέτειες, πέρασε το 1911.
Η οικονομική ιστορικός Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση γράφει για τη θεσμική κατοχύρωση του θεσμού της Ανώνυμης Εταιρείας που, επίσης μετά από πολλές δεκαετίες προσπαθειών, πέρασε το 1920.
Ο ιστορικός Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος γράφει για την υποδοχή και την αποκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1920, κυρίως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο γεωγράφος Θωμάς Μαλούτας γράφει για την αντιπαροχή, ένα μέτρο που είχε σημαντικές συνέπειες στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των πόλεων την εποχή ακριβώς που μεγάλωναν ραγδαία, αλλά και σημαντικές κοινωνικές συνέπειες.
Ο ιστορικός Ευάνθης Χατζηβασιλείου γράφει για την ίδρυση των αγροτικών ιατρείων, που άλλαξε για πάντα τις συνθήκες ζωής στην ελληνική επαρχία.
Η γλωσσολόγος Μάρω Κακριδή-Φερράρι γράφει για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους το 1976.
Τέλος, η πολιτική επιστήμονας Καλλιόπη Σπανού γράφει για τη δημιουργία του ΑΣΕΠ το 1994.
Είναι μεταρρυθμίσεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, απλωμένες σε μια χρονική περίοδο σχεδόν 170 χρόνων. «Πέρασαν σε διαφορετικές εποχές, ήταν προϊόντα διαφορετικών συνθηκών και πολιτικών διεργασιών και αποτελέσματα διαφορετικών κοινωνικών προταγμάτων», αναφέρεται στην εισαγωγή του επιμελητή του βιβλίου. «Κι όμως, διαβάζοντάς τις όλες, τη μία μετά την άλλη, κάποια κοινά χαρακτηριστικά γίνονται εύκολα ευδιάκριτα».
Το βιβλίο «10 Μεταρρυθμίσεις Που Άλλαξαν την Ελλάδα» επιμελήθηκε ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος. Κυκλοφορεί σε σκληρόδετη έκδοση σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και στο e-shop της διαΝΕΟσις, στην ειδική τιμή των 9 ευρώ.
Latest News
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο
Τζόρτζ Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ότι τα χρόνια της θητείας του ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου»
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές το μέλλον της Συρίας
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Συρίας που βρίσκεται όπως παραδέχονται διπλωμάτες αντιμέτωπη με το χάος