Στην επίδραση της σημαντικής επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη ήταν αφιερωμένη η ενότητα της συζήτησης στο πλαίσιο του GES 2021 στην οποία συμμετείχαν οι Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ζαχαρίας Ραγκούσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, συζητώντας με τον δημοσιογράφο των Νέων και του ΟΤ, Χρήστο Κολώνα.

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε ο Σβ. Ντάτσεφ επικεφαλής του τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του ΙΟΒΕ για την επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας. Η επένδυση θα συνεισφέρει 1,6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας σωρευτικά από το 2020 έως το 2030, ενώ το δημόσιο θα έχει έσοδα σωρευτικά στη δεκαετία 550 εκατ. ευρώ από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά. (χωρίς να περιλαμβάνονται οι εισφορές μέσω των μηχανισμών clawback και rebates, οι οποίες αναμένεται  να ξεπεράσουν τα 670 εκατ. ευρώ). Η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί απευθείας από την Pfizer θα ανέλθει σε 730 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, εκτιμάται ότι στη δεκαετία έως το 2030 η λειτουργία της Pfizer στην Ελλάδα θα προσφέρει 870 συνολικά θέσεις εργασίας. Κάθε 1 θέση εργασίας στην Pfizer υποστηρίζει 3,1 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία, διαπιστώνεται από την έρευνα του ΙΟΒΕ.

Όπως επισημάνθηκε, μια άλλη παράμετρος της επένδυσης είναι ότι συμβάλλει στο brain gain καθώς ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, περίπου το 80%, στα δύο hubs της Θεσσαλονίκης θα προέρχεται από την περιοχή. Σημειώνεται, ακόμη, ότι  η Pfizer στην Ελλάδα απασχολεί ήδη ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων επαγγελματιών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με το 63% των εργαζομένων να διαθέτουν τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με το Μ.Ο. της ελληνικής οικονομίας που είναι 8%.

Ο κ. Νίκο Γκαριμπόλντι επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη, απάντησε μεταξύ άλλων στο ερώτημα γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη για την επένδυση τονίζοντας: Θέλαμε να βρούμε τα ταλέντα της πόλης, εξασφαλίσαμε την υποστήριξη από την κυβέρνηση, είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας ενώ βοηθάει η ζώνη ώρας σε μια αγορά παγκοσμιοποιημένη.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για την επένδυση της Pfizer, ο Ν. Παπαθανάσης επισήμανε ιδιαίτερα το στοιχείο ότι για κάθε 1 ευρώ της επένδυσης, επιστρέφουν στο ΑΕΠ της Ελλάδας 2,18 ευρώ και ότι οι 870 θέσεις εργασίας στο τέλος της επένδυσης θα σημαίνουν 2.600 μονάδες εργασίας ανά έτος. Επίσης τόνισε ότι ένα ποσοστό των νέων εργαζομένων θα προέρχεται από Έλληνες που κατά τα χρόνια της κρίσης είχαν μετανστεύσει στο εξωτερικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το θετικό επενδυτικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα, όπως δείχνει η επένδυση της Pfizer, διαχέεται και στο εξωτερικό και αυτή η επένδυση αποτελεί μήνυμα ότι η χώρας μας αλλάζει και οι επενδυτές την εμπιστεύονται.

Επίσης αναφέρθηκε σε τρία πολύ σημαντικά εργαλεία για τις επενδύσεις:

– Το νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις όπως της Pfizer που ήρε τα γραφειοκρατικά ζητήματα στη διαδικασία των ελέγχων

– Το νομοσχέδιο για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση

– Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ζαχαρίας Ραγκούσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, επισήμανε ότι η επένδυση της εταιρείας θα έχει μεγάλη ποιοτική επίδραση στο οικοσύστημα και θύμισε ότι πώς ξεκίνησε η εταιρεία στην Ελλάδα από γραφείο διανομής προϊόντων και πώς εξελίσσεται με την σημαντική επένδυση.

Ο Νίκος Βέττας γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, αναφέρθηκε στην επίδραση της επένδυσης στο ΑΕΠ της χώρας και ότι τέτοιες επενδύσεις είναι λίγες ακόμα. Στάθηκε επίσης στην τοπική επίδραση που θα έχει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μια περιοχή με μεγάλο δυναμικό, και επισήμανε την αλλαγή της επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη εποχή, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τις επιχειρήσεις να επενδύουν και σε νέες δραστηριότητες από τις αρχικές τους, πιάνοντας κάθε φορά τον σφυγμό της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις