
«Ανάσα» στην ελληνική οικονομία δίνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθότι θα υπάρξει ένα ειδικό πλαίσιο για επανεπενδύσεις ομολόγων έως και το 2024. Η συγκεκριμένη κίνηση θα συνοδεύσει τη χώρα μας μέχρι να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο το 2023 ενώ υπάρχουν και αναλυτές που βλέπουν την επενδυτική βαθμίδα πολύ νωρίτερα όπως η JP Morgan που τοποθετεί την επίτευξη αυτού του οροσήμου εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2022.

Η ικανοποίηση της κυβέρνησης για την απόφαση της ΕΚΤ αποτυπώθηκε στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και σήμα αναγνώρισης της προόδου που έχει σημειώσει η πατρίδα μας. Η απόφαση αυτή και οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ έρχονται να προστεθούν στην αλυσίδα πρόσφατων αναφορών και εκθέσεων από εταίρους, θεσμούς και οίκους αξιολόγησης, που πιστοποιούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική και οι θυσίες των πολιτών αποδίδουν καρπούς. Όμως, ως κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο, δεν εφησυχάζουμε».
Χρέος
Με βάση την απόφαση αυτή, θα μπορέσουν να επανεπενδυθούν μέχρι και το 2024 περίπου 20 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που δείνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαχειριστεί με καλύτερους όρους το υπέρογκο χρέος της.
Το χρέος της χώρας αναμένεται φέτος να υποχωρήσει κάτω από το 200%, στο 197,1% του ΑΕΠ και το 2022 αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω μείωση στο 189,6%.
Σε κάθε περίπτωση, θετικά υποδέχθηκαν οι αγορές τη δημόσια τοποθέτηση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που αποτυπώθηκε και στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς, η οποία υποχώρησε για πρώτη φορά ύστερα από αρκετές ημέρες κάτω από το όριο του 1,2%. Θετική ήταν η υποδοχή τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Η δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων και μετά τον Μάρτιο του 2022 μέσα από τη διαδικασία των επαναγορών σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας έως και 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2024. Σε αυτό το ποσό προστίθενται και τα περίπου 30 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι τα διαθέσιμα της χώρας στο τέλος του χρόνου. Δηλαδή, το 2022 θα ξεκινήσει με την Ελλάδα να διαθέτει ένα «μαξιλάρι» για το χρέος συνολικού ύψους κοντά στα 50 δισ. ευρώ.
Αποπληρωμή χρεών
Με βάση τα παραπάνω, ανοίγει ο δρόμος για τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει άμεσα σε νέες κινήσεις διευθέτησης του χρέους, αλλά και στην κατάθεση του ετήσιου προγράμματος δανεισμού για το 2022. Το γεγονός ότι η πρόβλεψη για το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στο τέλος του έτους φέρνει το ποσό στα 30 δισ. ευρώ φανερώνει ότι υπάρχει πρόθεση πρόωρης αποπληρωμής χρέους, ακόμη και άμεσα. Ήδη με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα καταβληθεί 1,1 δισ. ευρώ για εξαγορά ομολόγων του PSI αντίστοιχης αξίας.
Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ για ελληνικά ομόλογα – Κλείνει την πόρτα (ΡΕΡΡ) – Ανοίγει το παράθυρο
Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειωθούν καθώς δρομολογείται μερική αντικατάσταση εντόκου γραμματίου που λήγει. Ουσιαστικά θα γίνει έμμεση πρόωρη αποπληρωμή χρέους περίπου 400 εκατ. ευρώ μέσα από τη μη αντικατάσταση του εντόκου γραμματίου. Το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού θα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή.
Θα προβλέπει την έκδοση ομολόγων συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος θα είναι η έκδοση να γίνει εμπροσθοβαρώς στους πρώτους μήνες του 2022, αρχής γενομένης ακόμη και από τον Ιανουάριο, εφόσον οι συνθήκες στην αγορά το επιτρέψουν. Η βασική ανησυχία βέβαια έχει να κάνει με το κατά πόσο θα επηρεαστεί η ελληνική οικονομία, τόσο από την ενεργειακή όσο και από την πανδημική κρίση.


Latest News

Γεωργιάδης: Έρχεται ακρίβεια από τη Γερμανία
«Η ύφεση στη γερμανική οικονομία θα φέρει ύφεση και στην ευρωπαϊκή οικονομία», λέει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Η πρώτη εμπορική συνάντηση Ελλάδας Κόστα Ρίκα
Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου σε πολλούς τομείς

ΥΠΟΙΚ: Σχεδόν 4 εκατ. σε 884 ιδιοκτήτες για μειωμένα ενοίκια
Αφορούν την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021

Πρόστιμα 15.000 ευρώ σε τρία βενζινάδικα για αθέμιτη κερδοφορία
Η απόφαση του Γεωργιάδη

ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με επανέκδοση ομολόγου τη Δευτέρα
Σκοπός της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση

Όσο ανεβαίνει το εισόδημα, τόσο μειώνεται ο πληθωρισμός...
Στην τρέχουσα συγκυρία νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα βιώνουν υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, τα οποία φθίνουν όσο ανερχόμαστε στην εισοδηματική κλίμακα

Την επέκταση του fuel pass εξετάζει η κυβέρνηση
Έλεγχοι σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων

Προϊόντα «μαϊμού» εντοπίστηκαν στη Ρόδο
Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν

Υψηλές «πτήσεις» για εστίαση και καταλύματα το πρώτο τρίμηνο [Πίνακες]
Αύξηση 120% στον τζίρο της εστίασης το πρώτο τρίμηνο

«Άλμα» 38,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Μάρτιο [Πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία