Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΟΑΕΔ, αλλά και την ριζική μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης και της επανακατάρτισης, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι βασικές αρχές του νέου συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο έχουν σχέση με την ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση, τόσο των παρόχων της κατάρτισης, όσο και των καταρτιζομένων.

Στόχος είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ και Ταμείο ανάκαμψης) προκειμένου να βελτιωθεί το λεγόμενο «skills matching», δηλαδή η αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στον τομέα αυτό, η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τους κατάλληλους εργαζόμενους, παρότι η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα μόνο το 51% των εργαζομένων έχει ψηφιακό επίπεδο δεξιοτήτων. Το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ επανασχεδιάζουν τα προγράμματα κατάρτισης με βάση την αρχή ίσων ευκαιριών για όλους.

Ένα δισ. ευρώ θα διατεθεί για προγράμματα κατάρτισης με ειδικούς όρους. Μέχρι το τέλος του 2022, 150.000 ωφελούμενοι θα έχουν λάβει πιστοποιητικό προγράμματος, ενώ ο αριθμός αυτός θα φτάνει τους 500.000 στο τέλος του 2025. Εξασφαλίσθηκαν 131 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ μέχρι το 2025, που θα αφορούν 78.000 άτομα.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης μιλώντας χθες στο Digital Economy Forum 2021, αναφέρθηκε στη νέα αυτή παρέμβαση και υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια ριζική μεταρρύθμιση της κατάρτισης στη χώρα». Στόχος μας είναι τα χρήματα που θα πάνε στην κατάρτιση να πιάνουν τόπο, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η κατάρτιση δεν θα πρέπει να είναι κάτι δευτερεύον, αλλά ένα ουσιαστικό εφόδιο, ένα εργαλείο για τον εργαζόμενο. Τα πιλοτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με κολοσσούς όπως η Amazon, η Google και η Cisco δείχνουν το δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε, για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του 1 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με προγράμματα που θα ωφελήσουν 500.000 νέους, εργαζομένους και ανέργους τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά