Φορτωμένη με φόρους και φορολογικές υποχρεώσεις είναι η τελευταία εβδομάδα του 2021 για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Το παζλ των τελευταίων υποχρεώσεων της χρονιάς συνθέτουν οι πληρωμές των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, των τελών κυκλοφορίας του 2022 αλλά και η υποβολή δηλώσεων για μεταβιβάσεις ακινήτων, αναδρομικών ποσών, για δικαιολόγηση τεκμηρίων καθώς και δηλώσεις από κληρονόμους και όσους μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Με τα αιτήματα για παρατάσεις να πέφτουν βροχή, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες μια παράταση 10-15 ημερών για τα τέλη κυκλοφορίας ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υποβολή συγκεκριμένων δηλώσεων στις Δ.Ο.Υ. η προθεσμία των οποίων εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι ήδη ανακοινώθηκε η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% έως τις 26 Ιανουαρίου 2022, η οποία έληγε κανονικά στο τέλος του μήνα.

Οι φορο-υποχρεώσεις

Μέχρι και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου λήγει κανονικά η προθεσμία για:

1. Εξόφληση της έκτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

2. Πληρωμή της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

3. Πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022

4. Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων

5. Υποβολή στις Δ.Ο.Υ. δηλώσεων αγοραπωλησίας, γονικής παροχής, δωρεάς ακινήτων για την υπογραφή συμβολαίων έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

6. Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

7. Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

8. Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.

9. Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2021.

10. Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

11. Υποβολή δήλωσης στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για αδήλωτα τετραγωνικά

12. Υποβολή δηλώσεων φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς για την κάλυψη τεκμηρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax