Αν μπορούσε να ανακηρύξει κανείς έναν νικητή στις ευρωπαϊκές αγορές από την αρχή του έτους, αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες καταγράφουν κέρδη της τάξης του 10%.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, χαρακτηριστικό της πορείας αυτής, είναι ότι από τις δέκα έως τώρα συνεδριάσεις του 2022, στις εννέα εξ αυτών ο κλάδος έχει κλείσει με κέρδη.

Επί της ουσίας, η εντυπωσιακή αυτή πορεία των ευρωπαϊκών  τραπεζικών μετοχών, βάζει ένα τέλος σε μια δεκαετία κατά την οποία, οι εν λόγω τίτλοι σημείωσαν σημαντικές απώλειες, βουτώντας σε βαθιά νερά. Φέτος πάντως, φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά τους, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες θα ενισχύσει τα κέρδη τους. Σημειώνουν δε, ότι αυτή καθ’ αυτή η αύξηση των επιτοκίων, με την συνεπακόλουθη αύξηση στο κόστος δανεισμού λειτουργεί ευεργετικά στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ευεργετικά δρουν μέχρι στιγμή και οι αποδόσεις των ομολόγων, που καταγράφουν ανοδική τάση.

«Οι επενδυτές θέλουν να διακρίνουν ποιος θα είναι ωφελημένος περισσότερο από τα επερχόμενα μέτρα των κεντρικών τραπεζών και είναι λογικό να κοιτάζουν μόνο τις τράπεζες», δηλώνει ο Αντρεάς Μέγιερ, διευθύνων σύμβουλος της Fountain Square Asset Management, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος για αυτά τα γέρικα σκυλιά».

Το δημοσίευμα του Bloomberg, επισημαίνει  ότι οι αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών ήταν για χρόνια απογοητευτικές, αναλογικά με το πώς κινήθηκαν οι μετοχές άλλων κλάδων. Τα χαμηλά έως και αρνητικά επιτόκια,  οι ρυθμιστικές πιέσεις, αλλά και τα σκάνδαλα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος επέδρασαν αρνητικά. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 45%, την ώρα που ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε περίπου με το ίδιο ποσοστό.

Και οι επενδυτές έδειχναν να έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για τον κλάδο, παρά το γεγονός ότι διαπραγματευόταν σε ιστορικά χαμηλή αποτίμηση.

Η ανάσταση στον τραπεζικό κλάδο ξεκίνησε το περασμένο έτος. Και οι 38 μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη παρουσιάζουν κέρδη μέσα στο 2022. Μερικές μάλιστα παρουσιάζουν εντυπωσιακές επιδόσεις όπως η μετοχή της Societe Generale, η οποία έχει διπλασιάσει την αξία της, της Banco de Sabadell με άνοδο 87% και της ING που έχει ενισχυθεί κατά 77%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή