H πορεία των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου, όσο απότομη κι αν ήταν, έχει ωθήσει τον Nasdaq Composite Index μόνο κατά περίπου 8% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου. Κι αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από πολλούς ως μια «κανονική» διόρθωση ενός δείκτη που έχει υπερδιπλασιάσει την αξία του σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Ωστόσο, πίσω από τη μεγάλη εικόνα κρύβεται ένα αξιοσημείωτο γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Σύμφωνα με την Ned Davis Research, μία στις τρεις μετοχές του δείκτη, ποσοστό πάνω από το 36% υποχωρούν τουλάχιστον κατά 50% από τα υψηλά τους των 52 εβδομάδων, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός δεδομένης της κλίμακας της συνολικής πτώσης του Nasdaq. Συνήθως, όταν ο Nasdaq υποχωρεί έως και κατά 10% από την κορύφωσή του, κατά μέσο όρο μόλις το 12,5% των μετοχών του έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ.

Κι αυτό αντανακλά το πόσο έντονα επηρεάζονται οι κύριοι δείκτες αναφοράς μετοχών από τους γίγαντες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του κλάδου της τεχνολογίας. Και οι μετοχές τους δεν έχουν πληγεί τόσο σκληρά φέτος όσο ορισμένες από τις μικρότερες, ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας που εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση και των οποίων οι αποτιμήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα μελλοντικά κέρδη, καθιστώντας τις μετοχές τους ιδιαίτερα ευαίσθητες σε υψηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, δεν είναι σαφές εάν η αγορά θα σπάσει τα προηγούμενα μοτίβα που υποδηλώνουν ότι υπάρχει ακόμα «περισσότερος πόνος μπροστά». Η Ned Davis αναφέρει ότι ο αριθμός των μετοχών του Nasdaq που έχουν υποχωρήσει τόσο βαθιά από τις κορυφές τους συνήθως υποδηλώνει μια «κυκλική bear market», η οποία τείνει να είναι μια βραχυπρόθεσμη πτώση τουλάχιστον 20% από τα ρεκόρ που διαρκούν μερικούς μήνες.

«Το εύρος της αγοράς για τις μετοχές του Nasdaq είναι αρκετά αξιολύπητο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ed Clissold, επικεφαλής στρατηγικής της Ned Davis. «Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας τέτοιας κατάστασης, είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσεις αν πρόκειται για κανονική διόρθωση. Αλλά όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να αγνοηθεί».

Από το 1972, έχουν περάσει μόνο 39 ημέρες κατά τις οποίες ο Nasdaq διατηρήθηκε στο 10% των υψηλών του, ενώ περισσότερο από το 35% των μελών του έπεσε περισσότερο από 50% από τα υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία του Ned Davis.

Σίγουρα, οι αποκλίσεις δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα σε bear market. Μεγάλο μέρος της πρόσφατης αδυναμίας επικεντρώθηκε στις μετοχές μικροκεφαλαιοποίησης, οι οποίες ήταν συνήθως πιο ασταθείς και λιγότερο ρευστοποιημένες από τις μετοχές μεγαλύτερων εταιρειών, είπε ο Clissold.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street