Με την συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, σύμφωνα με τους νέους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), όλο και περισσότερες κυβερνήσεις αποφασίζουν να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία και αρκετά κράτη του βορρά, έχουν κάνει βήματα προς την άρση ή τη χαλάρωση των περιορισμών κατά της Covid-19.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αγγλία ήρε σχεδόν όλα τα μέτρα: Οι μάσκες δεν είναι πλέον υποχρεωτικές και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν είναι πια απαραίτητα για να έχουν πρόσβαση οι πολίτες σε εκδηλώσεις ή άλλους δημόσιους χώρους, ενώ η εντολή για τηλεργασία έχει πάψει να ισχύει. Το μόνο μέτρο που συνεχίζει να ισχύει είναι ότι όσοι εντοπίζονται θετικοί, θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

Η Ελβετία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αίρει το μέτρο της πενθήμερης καραντίνας για όσους έρχονται σε επαφή με κρούσμα, ενώ σταματά και η οδηγία για τηλεργασία.

Και η Νορβηγία ήρε τα περισσότερα από τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού κρίνεται απίθανο να πιέσει τις υπηρεσίες υγείας, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός της χώρας. ‘Ετσι, τα εστιατόρια θα επιτρέπεται και πάλι να σερβίρουν αλκοόλ πέρα από τις 11 το βράδυ, η τηλεργασία δεν θα είναι υποχρεωτική και το ισχύον όριο των 10 επισκεπτών σε ιδιωτικές συναθροίσεις καταργείται, δήλωσε ο Γιόνας Γκαρ Στέρε σε συνέντευξη Τύπου.

Οι «αυστηροί»

Υπάρχουν όμως και κράτη που αυστηροποιούν τα μέτρα, κάτι που αναδεικνύει τις διαφορές με τις οποίες προσεγγίζουν την πανδημία, ειδικά μετά την εμφάνιση και κυριαρχία – στα κρούσματα, τουλάχιστον, γιατί στις ΜΕΘ ακόμα ζει και «βασιλεύει» η Δέλτα – της φαινομενικά ηπιότερης Όμικρον.

Για παράδειγμα, η Ιταλία αυστηροποίησε της απαιτήσεις της σε ό,τι αφορά το υγειονομικό πάσο. Από τη Δευτέρα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα απαιτείται τουλάχιστον ένα αρνητικό τεστ, που να έχει γίνει εντός των προηγούμενων 48 ωρών, για την πρόσβαση σε τράπεζες και ταχυδρομεία, ενώ όλοι οι πολίτες άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν με πρόστιμο 100 ευρώ.

Παρόμοιο παράδειγμα, ως προς τον εμβολιασμό – διότι ήδη χαράρωσαν κάποια μέτρα – αποτελεί και η Ελλάδα, η οποία αποφάσισε την επιβολή προστίμου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που πήρε την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, ωστόσο, σχεδιάζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς αυτό τον μήνα και να κάνει κάποιο βήματα προς την κανονικότητα, όπως το να επιτρέπει να κλείνουν αργότερα τα εστιατόρια.

Στη Γερμανία, όπου τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ, συνεχίζουν να ισχύουν περιορισμοί στις ιδιωτικές συναθροίσεις, ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είναι απαραίτητο, προκειμένου να μπουν σε καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τη χαλάρωση μέτρων και Όμικρον

Πολλές χώρες δεν έχουν φτάσει στην κορύφωση των κρουσμάτων της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του νέου κοροναϊού και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του θα πρέπει να χαλαρώσουν σταδιακά, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19, Μαρία βαν Κέρκοβ.

Ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, μάλιστα, προέτρεψε τις χώρες να χαράξουν τη δική τους πορεία εξόδου από την πανδημία και να μην ακολουθήσουν τυφλά άλλες χώρες ως προς τη χαλάρωση των μέτρων.

«Αν ανοίξετε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορείτε να τις κλείσετε και πολύ γρήγορα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ανησυχούμε ότι σε κάποιες χώρες έχει επικρατήσει το αφήγημα πως, χάρη στην υψηλή μεταδοτικότητα και πιο ήπια φύση της Όμικρον, δεν είναι πια δυνατή ούτε απαραίτητη η αποτροπή των μολύνσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τονίζοντας πως «αυτό δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο αληθές».

Επιπλέον, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Χανς Χένρι Κλούγκε, μιλώντας στο ΒΗΜΑ-Science, ανέφερε πως είναι πρόωρο να πούμε ότι η ενδημικότητα του ιού θα αποτελέσει πραγματικότητα μέσα στο 2022, τονίζοντας παράλληλα ότι για να φθάσουμε στο σημείο μιας πιο… κανονικής συνύπαρξης με τον κοροναϊό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το νέο πανδημικό πρόσωπό του, που δεν είναι άλλο από την παραλλαγή Ομικρον, θεωρώντας την «αθώα».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι εμείς με τις πράξεις μας θα παίξουμε καθοριστικό ρόλο στο πόσο γρήγορα θα φθάσουμε στη γραμμή τερματισμού της πανδημικής κρίσης.

Η «σαρωτική» Όμικρον

Για ένα κύμα της ‘Ομικρον, που αυτή τη στιγμή «σαρώνει» την Ευρώπη από τα δυτικά προς τα ανατολικά, έκανε λόγο ο δρ Κλούγκε.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κύμα της Όμικρον έχει ήδη φθάσει – νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν – στην κορύφωσή του σε ορισμένες χώρες, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή, η παραλλαγή εξαπλώνεται προς την Ανατολική Ευρώπη, με πολύ μεγάλη κορύφωση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια. Η Όμικρον εκτοπίζει τη Δέλτα με πρωτόγνωρη ταχύτητα και το κύμα της έρχεται να προστεθεί στο ήδη μεγάλο κύμα της Δέλτα, το οποίο προσπαθούσαν οι χώρες να διαχειριστούν ως τα τέλη του 2021», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, η πορεία της Όμικρον στην κάθε χώρα θα αποτελέσει… προσωπική υπόθεση. «Η κορύφωση της Όμικρον θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα επιβληθούν ανάλογα με τη μετάδοση στην εκάστοτε χώρα και βέβαια το επίπεδο εμβολιασμού. Η κορύφωση θα είναι διαφορετική σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί».

Όπως τόνισε, μάλιστα, «η αύξηση των εμβολιασμών σε μια δίκαιη βάση, τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως, θα αποτελέσει το κλειδί προς την ενδημικότητα του ιού».

Ο κορωνοϊός παραμένει απρόβλεπτος και απειλητικός

Επειδή πολλές φορές έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η Όμικρον θα είναι εκείνη στο τέλος της πανδημίας, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης διευκρίνισε:

«Αν και έχουμε διανύσει μακρύ δρόμο από τον Ιανουάριο του 2020 οπότε επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα COVID-19 στην Ευρώπη, είναι πολύ νωρίς να θεωρήσουμε ότι ο SARS-CoV-2 περνά σε φάση ενδημικότητας – μπορεί να καταστεί ενδημικός εν ευθέτω χρόνω, ωστόσο το να πούμε ότι αυτό θα συμβεί το 2022 είναι πρόωρο».

Και προειδοποίησε ότι «ο ιός παραμένει απρόβλεπτος, πολύ μεταδοτικός και απειλητικός για τη ζωή και δεν έχει φθάσει ακόμη η ώρα για να συζητήσουμε το πώς θα συνυπάρχουμε ‘αρμονικά’ μαζί του. Κάτι τέτοιο», υπογράμμισε, «θα περάσει λάθος μήνυμα στον πληθυσμό, κάνοντάς τον να χαλαρώσει τις άμυνές του στην πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή».

Τελικά, όλος ο πληθυσμός στην Ευρώπη θα αποκτήσει κάποια μορφή ανοσίας στον ιό, «είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω νόσησης», όπως είπε, προσθέτοντας ότι οι επιλογές είναι οι ίδιες για τον καθένα: «να εμβολιαστεί ή να νοσήσει, γνωρίζοντας όμως ότι ο πλήρης εμβολιασμός μπορεί να τον σώσει από νοσηλεία και θάνατο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα