Τον κώδωνα του κινδύνου για την χαλάρωση των μέτρων έκρουσε νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιώντας πως σε πολλές χώρες τα κρούσματα της εξαιρετικά μεταδοτικής Όμικρον δεν έχουν φτάσει ακόμη πραγματικά το υψηλότερο σημείο τους.

«Καλούμε τις χώρες να είναι προσεκτικές, καθώς πολλές δεν έχουν δει ακόμη το ανώτατο σημείο των κρουσμάτων της Όμικρον. Μάλιστα πολλές χώρες έχουν ακόμη πολύ χαμηλά επίπεδα εμβολιασμών με πολλούς πολίτες να είναι ευάλωτοι» επεσήμανε η τεχνική επικεφαλής του οργανισμού για την Covid-19, Μαρία Βαν Κερκχόβε, ζητώντας η χαλάρωση των μέτρων να γίνει αργά και προσεκτικά. Κι αυτό με δεδομένο ότι πολλές χώρες σταδιακά άρουν τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είχαν υιοθετήσει τις προηγούμενες εβδομάδες.

«Δε είναι η ώρα για να άρουν όλα τα μέτρα ταυτόχρονα» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ο ιός παραμένει «πολύ δυναμικός».

Η κυρία Κερκχόβε, στις δηλώσεις της, αναφέρθηκε και στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, την BA.2, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από ότι η αρχική παραλλαγή. Ωστόσο τα ίδια στοιχεία υποδεικνύουν πως είναι «λίγο πιο μεταδοτική», αλλά και ότι τα υπάρχοντα σκευάσματα των εμβολίων επαρκούν για να αποτρέψουν τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

«Ο κόσμος πρέπει να έχει υπόψη του πως ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί και εξακολουθεί να εξελίσσεται. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μέτρα για να μειώσουμε την έκθεση στον ιό, όποιο κι αν είναι το στέλεχος που κυκλοφορεί».

Αυτή την εβδομάδα, η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 έγινε το κυρίαρχο στέλεχος στα νέα κρούσματα Όμικρον στη Δανία, με τους τοπικούς επιστήμονες να επισημαίνουν πως είναι πιο μεταδοτικό, αλλά δίχως πιο βαριά συμπτώματα.

Για τους λόγους αυτούς και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σχολίασε πως «είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα είτε να παραδίδεται είτε να κηρύσσει τη νίκη της κατά του κορωνοϊού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση