Στο 5,5% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας το ράλι ανατιμήσεων που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, εδώ και μήνες

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η χώρα μας κινήθηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός «έτρεξε» με ρυθμό 5,1% έναντι αύξησης 5% τον Δεκέμβριο του 2021.

«Πρωταθλήτριες» στην άνοδο κατά τον Ιανουάριο αναδείχθηκαν η Λιθουανία (+12,2% σε ετήσια βάση), η Εσθονία (+11,7%), το Βέλγιο και η Σλοβακία (+8,5%), η Ολλανδία (+7,6%) και η Ισπανία (+6,1%).

Διαβάστε επίσης: Πενταπλό πυρ… στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από αυξήσεις 23% έως 120% στην ενέργεια

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κλάδοι της οικονομίας με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών ήταν ο κλάδος της ενέργειας (+28,6% έναντι ανόδου 25,9% τον Δεκέμβριο) και των τροφίμων, αλκοόλ και τσιγάρου (+3,6%, έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο).

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος είθισται να είναι υψηλότερος από τον εναρμονισμένο δέικτη της Eurostat, θα ανακοινωθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Ως φαίνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις θα διαρκέσουν αρκετά ακόμη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια κάνουν ξανά «ράλι». Μάλιστα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός (βάσει της ΕΛΣΤΑΤ) τον Ιανουάριο ενδεχομένως υπερβεί το 6%!

Προβλέψεις

Την ίδια ώρα η ΤτΕ κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού προβλέποντας οι τιμές καταναλωτή να αυξάνονται πάνω από τρεις φορές συγκριτικά με τις προβλέψεις της κυβέρνησης οι οποίες εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Δεκεμβρίου του 2021.

Μάλιστα κάνει λόγο για εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022, όταν η κυβέρνηση προβλέπει μόλις 0,8% εντός του κειμένου του προϋπολογισμού. Οι πτωτικές τάσεις θα ξεκινήσουν από τα τέλη του 2022 οδηγώντας τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κοντά στην κεντρική του τάση, που για την Ελλάδα είναι το 2%. Το 2023 εκτιμάται ότι ο εν λόγω δείκτης θα πέσει κάτω του 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων