Κολλημένη στις δικαστικές αίθουσες παραμένει η υπόθεση της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά της Κρήτης» που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total- ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή εκδίκαση της προσφυγής των οικολογικών οργανώσεων από το ΣτΕ αναβλήθηκε. Το αίτημα αναβολής, όπως αναφέρουν πηγές υποβλήθηκε από το ίδιο το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και όχι από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην υπόθεση. Οι ίδιες πηγές θέλουν τη νέα δικάσιμο να έχει οριστεί για τις 5 Οκτωβρίου του 2022. Την περίοδο εκείνη, να υπενθυμίσουμε, ότι κλείνει και το μοναδικό «παράθυρο» με βάση τα ισχύοντα στις συμβάσεις παραχώρησης για την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του ερευνητικού προγράμματος των πετρελαϊκών εταιρειών.

Για να συνεχιστεί, θα πρέπει η κοινοπραξία να αιτηθεί νέα παράταση, ενώ να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση οι παραχωρησιούχοι προγραμμάτιζαν τη διενέργεια σεισμικών ερευνών με ειδικό σκάφος.

Η υπόθεση των προσφυγών οικολογικών οργανώσεων κρατεί από το 2019 και η εκδίκαση τους έχει αναβληθεί, μαζί με τη χθεσινή, συνολικά τέσσερις φορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες δημόσιες αρχές που προασπίζονται τα συμφέροντα του κράτους αναζητούν νομικούς τρόπους ώστε να επισπεύσουν την εκδίκαση, πριν τις 5 Οκτωβρίου. Χωρίς βέβαια αυτό να φαντάζει εφικτό…

Πάντως, με αυτά τα δεδομένα, έρχονται να επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες παραγόντων της πετρελαϊκής αγοράς για απουσία ξεκάθαρης πολιτικής θέσης υπέρ ή κατά των ερευνών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η χθεσινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ να παγώσουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα και σε συνέχεια των πρόσφατων αποχωρήσεων της ισπανικής Repsol και των ΕΛ.ΠΕ από παραχωρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
ΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία νέος κόσμος καινοτομίας
Ενέργεια |

Πρεμιέρα για τον νέο κόμβο Καινοτομίας του ΑΔΜΗΕ

Μία σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων και συνεργειών για ένα πιο ανθεκτικό, αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ο νέος Κόμβος Καινοτομίας που εγκαινιάζει ο ΑΔΜΗΕ. Αποστολή του Κόμβου Καινοτομίας είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων, κάθε μία με τους δικούς της στόχους, κίνητρα συμμετοχής και αναμενόμενα αποτελέσματα, για την […]