Το φαινόμενο των λογαριασμών ρεύματος που προκαλούν… ηλεκτροσόκ και «γονατίζουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν αποτελεί αποκλειστικά ευρωπαϊκό φαινόμενο.

Στην αντίπερα ακτή του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάσταση όσον αφορά την εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος θυμίζει πολύ τα καθ’ ημάς. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η εκτόξευση των τιμών ενέργεια «σαρώνει» τη Νέα Υόρκη με τους κατοίκους να παρακολουθούν έκπληκτοι το ράλι των τιμών στους λογαριασμούς.

Εκτόξευση

Τον Ιανουάριο, ο λογαριασμός για μια κατοικία στη Νέα Υόρκη που χρησιμοποιεί 300 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 123,65 δολάρια έναντι 82,80 δολάρια τον Δεκέμβριο, μια αύξηση 50% μέσα σε μόλις έναν μήνα, σύμφωνα με την Con Edison, την τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας. Οι τιμές στην αγορά μειώθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, όμως εξακολουθούν να παραμένουν κατά μέσο όρο κατά 79% υψηλότερες από ότι έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την S&P Global.

Το «ηλεκτροσόκ» από τους λογαριασμούς ρεύματος οφείλεται στην ανάκαμψη της ζήτησης και τη στροφή στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή με ταυτόχρονη εκτίναξη της τιμής του. Κατ’ επέκταση, η τιμή της ενέργειας τροφοδοτεί τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή, που στις ΗΠΑ είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών.

Στη Νέα Υόρκη, περίπου 1,3 εκατομμύρια οικιακοί καταναλωτές καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους με τα συσσωρευμένα χρέη να αγγίζουν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

«Σφαγή» στις τιμές χονδρικής

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος διαιρούνται σε χρεώσεις παράδοσης και προμήθειας. Ενώ οι εταιρείες κοινής ωφέλειας δεν μπορούν να αλλάξουν τις χρεώσεις παράδοσης χωρίς έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή τους, οι χρεώσεις προμήθειας καθορίζονται από την αγορά.

Οι μέσες χρεώσεις προμήθειας για την Con Edison εκτινάχθηκαν από 0,08 δολάρια ανά kWh τον Δεκέμβριο σε 0,20 δολάρια ανά kWh τον Ιανουάριο. Η εταιρεία απέδωσε την αύξηση των τιμών χονδρικής στο κόστος του φυσικού αερίου, στην υψηλότερη ζήτηση λόγω του ψύχους αλλά και στη διαδικασία που ακολουθείται για την τιμολόγηση.

Περίπου το 14% των 3,4 εκατομμυρίων οικιακών και εμπορικών πελατών της Con Edison καθυστερεί έως και δύο μήνες να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του. Το ποσοστό των πελατών που καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους έχει αυξηθεί κατά 42% σε σχέση με πριν την πανδημία. Πάνω από 175.000 πελάτες απειλούνται με αποκοπή του ρεύματος, ενώ πολλά νοικοκυριά κινδυνεύουν να περιέλθουν σε αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών, όπως το φαγητό και το ενοίκιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή