Εξηγήσεις από τις Big Oil θα ζητήσει η αμερικανική Βουλή και η Γερουσία για την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων. Για το σκοπό αυτό κλήθηκαν να καταθέσουν στο Καπιτώλιο οι επικεφαλής των κορυφαίων ενεργειακών ομίλων της χώρας.

«Ανησυχώ διότι η πετρελαϊκή βιομηχανία δεν πράττει όσα μπορεί για να προστατέψει τους Αμερικανούς καταναλωτές για την άνοδο των τιμών των καυσίμων» αναφέρει σε επιστολή του ο βουλευτής των Δημοκρατικών και επικεφαλής της Επιτροπής Φυσικών Πόρων του Σώματος, Ραούλ Γκριζάλβα.

Η Επιτροπή καλεί σε κατάθεση (ανάκριση, να το πούμε καλύτερα) στελέχη εταιρειών όπως η EOG Resources, η Devon Energy και η Occidental Petroleum σε συνεδρίαση που ορίστηκε για τις 5 Απριλίου, με στόχο «να εξεταστεί η αποτυχία της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων να σταθεροποιήσουν τις τιμές καυσίμων» που επιβαρύνουν τον αμερικανικό λαό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου, επίσης της Βουλής των Αντιπροσώπων, που έχει στα σκαριά δική της… εξεταστική. Η συνεδρίαση πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου προκαλώντας στο… εδώλιο στελέχη, μεταξύ άλλων, της Chevron, της Exxon Mobil, της Devon Energy και της BP.

«Η (πετρελαϊκή βιομηχανία) φαίνεται πως εκμεταλλεύεται την κρίση για δικό της όφελος» αναφέρει σε επιστολή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, βουλευτής των Δημοκρατικών, Φρανκ Παλόνε.

«Υπάρχουν σαφώς σοβαρά ερωτήματα για τις πετρελαϊκές εταιρείες και το πώς δαπανούν τα πολύ υψηλά κέρδη που έχουν συγκεντρώσει. Τα δαπανούν σε επαναγορές μετοχών και σε υψηλά μερίσματα» σχολίασε επικριτικά ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, Στένι Χόιερ.

Κοινωνική πίεση λίγους μήνες πριν τις εκλογές 

Ωστόσο, η κοινωνική πίεση έχει επεκταθεί και στα έδρανα της Γερουσίας, όπου υπάρχει αυξημένη νευρικότητα για τη λαϊκή κατακραυγή για τα υπέρογκα κέρδη των ενεργειακών ομίλων σε ένα διάστημα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν από την άνοδο των τιμών. Μετά την ανακοίνωση της είδησης για τις ειδικές συνεδριάσεις που ετοιμάζουν οι Δημοκρατικοί της Βουλής, ο επικεφαλής της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, υποστήριξε πως σχεδιάζει επίσης να καλέσει σε κατάθεση στελέχη εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Το θέμα εξάλλου πιέζει και το αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, στην ευθεία για τις ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Παρά τους ισχυρούς δεσμούς του κόμματος με τον πετρελαϊκό κλάδο, βουλευτές και γερουσιαστές του συντηρητικού στρατοπέδου γίνονται επίσης αποδέκτες οργισμένων αντιδράσεων από τους ψηφοφόρους των περιφερειών τους, κάτι που δεν μπορούν να αγνοήσουν.

Σημειωτέον πως το αμερικανικό αργό βρίσκεται σήμερα κοντά στα 105 δολάρια το βαρέλι, μετά την πρόσκαιρη υποχώρηση του κάτω από το όριο των 100 δολαρίων χθες. Όμως, παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ έχουν και εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια έχει «πιάσει» ταβάνι αγγίζοντας τα 4,27 δολάρια το γαλόνι, σύμφωνα με τον εθνικό μέσο όρο της ερευνητικής ΑΑΑ, αν και υπάρχουν πολιτείες που έχει ξεπεράσει και τα 5 δολάρια. Αναλυτές δε, θεωρούν πως ο μέσος όρος σε εθνικό επίπεδο θα ξεπεράσει σίγουρα τα 5 δολάρια, τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή