Σημαντική επιβράδυνση σημείωσε η ανάπτυξη στη Μ. Βρετανία τον Φεβρουάριο, η οποία υποχώρησε στο 0,1% έναντι στου 0,8% του Ιανουαρίου, γεγονός το οποίο αποδίδεται κατά κύριο λόγω στην ύφεση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρά την έντονη ανάκαμψη των κρατήσεων για ταξίδια στο εξωτερικό μετά τη χαλάρωση των μέτρων για την Covid.

Οι αναλυτές του City είχαν προβλέψει μηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0,3%, σε κάθε περίπτωση, όμως, το ΑΕΠ ήταν 1,5% υψηλότερο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η βρετανική βιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κυρίως σε ό, τι αφορά την προμήθεια ανταλλακτικών και πρώτων υλών στο πλαίσιο των προβλημάτων που παρατηρούνται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Η δραστηριότητα στον κλάδο μειώθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, λόγω της πτώσης κατά 5,4% της κατασκευής εξοπλισμού μεταφορών και της πτώσης 4,3% των προϊόντων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, όπου η διακοπή της διαθεσιμότητας μικροτσίπ έπληξε τον όγκο παραγωγής σε όλο τον κόσμο.

Ο τουρισμός αυξήθηκε απότομα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας. Οι κρατήσεις εκτοξεύτηκαν κατά 33,1% για τα ταξιδιωτικά γραφεία και τους τουριστικούς πράκτορες. Οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Μ. Βρετανίας κατέγραψαν άνοδο 23%.

Ωστόσο, η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών της οικονομίας επιβραδύνθηκε -εν μέσω πτώσης στον τομέα της υγείας- αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό υποχώρηση από τα υψηλά επίπεδα στα προγράμματα τεστ και ανίχνευσης και εμβολιασμού του NHS τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, όταν η Όμικρον βρισκόταν στην κορύφωσή της.

Επίσης, ορισμένες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι η αναστάτωση από τις καταιγίδες Dudley, Eunice και Franklin κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου είχε βάλει εμπόδια σε δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της οικοδομής, της εστίασης κ.ά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή