Στα υψηλότερα επίπεδα από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Ρέιγκαν εκτινάχθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, και διαμορφώθηκε στο 8,5% ελαφρώς πάνω από τη εκτίμηση των αναλυτών για ποσοστό 8,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, ο ΔΤΚ εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά από τον Δεκέμβριο του 1981.

Οι εξελίξεις αυτές γύρω από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ίσως αναγκάσουν τη Fed να εντείνει περαιτέρω τα σχέδιά της για νομισματική σύσφιξη.

Ωστόσο, ερμηνεύοντας πιο διεισδυτικά τις εξελίξεις, κατά τη UBS, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αρχίζει να μετριάζεται.

Συγκεκριμένα, η επενδυτική τράπεζα  επισημαίνει τα εξής:

  • Υπήρχαν ενδείξεις ότι οι στρεβλώσεις των τιμών που σχετίζονται με την πανδημία αρχίζουν να εξασθενούν, με τις αυξήσεις τιμών σε ορισμένα αγαθά να μετριάζονται ή ακόμη και να μειώνονται
  • Οι βασικές ενδείξεις δείχνουν ότι επίκεται επιβράδυνση στον ρυθμό του πληθωρισμού.
  • Μέχρι στιγμής, οι σημαντικές αυξήσεις μισθών συνοδεύονται από υψηλότερη παραγωγικότητα, μειώνοντας την πληθωριστική επίδραση των πιο γενναιόδωρων αμοιβών

«Η πιθανότητα να διατηρηθεί ο πρόσφατος αυξημένος πληθωρισμός παραμένει βασικός κίνδυνος για τους επενδυτές, με εμφανή τη δυνατότητα ώθησης της Federal Reserve σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της και περιορισμού της δύναμης των καταναλωτών. Παρά αυτόν τον κίνδυνο, βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί πλέον μέχρι το υπόλοιπο του 2022. Αυτό θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης και να μετριάσουν τη ρητορική του γερακιού. Αυτό με τη σειρά του θα πρέπει να μειώσει την απειλή μιας οικονομικής σκληρής προσγείωσης», σχολίασε ο Mark Haefele, CIO της UBS Global Wealth Management .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή