Χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα τριμηνιαία κέρδη ανακοίνωσε η JPMorgan Chase & Co την Τετάρτη, καθώς οι συναλλαγές επιβραδύνθηκαν και η τράπεζα άρχισε να «χτίζει» αποθεματικά για ζημίες δανείων ενόψει του υψηλού πληθωρισμού και της κρίσης στην Ουκρανία.

Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική για τις μεγάλες τράπεζες σταμάτησαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Το πρώτο τρίμηνο, η συνολική αξία των εκκρεμών και ολοκληρωμένων συμφωνιών μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ, του οποίου η περιουσία θεωρείται συχνά ως βαρόμετρο της υγείας της οικονομίας, ανέφερε πτώση 28% στα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική το πρώτο τρίμηνο.

Το πιστωτικό κόστος αυξήθηκε δραματικά στα 1,46 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η εταιρεία πρόσθεσε στα αποθεματικά για απώλειες δανείων.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι για την οικονομία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα… αλλά βλέπουμε σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις στο μέλλον λόγω του υψηλού πληθωρισμού, των ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντάιμον.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο επαναγοράς μετοχών ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η JPMorgan σημείωσε κέρδη 8,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 2,63 δολαρίων ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σε σύγκριση με 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 4,50 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο κέρδη 2,69 $ ανά μετοχή, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ αναφέρουν αποτελέσματα σε μια εποχή που ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά φέτος.

Αν και αυτό είναι καλό για μεγάλους δανειστές όπως η JPMorgan, οι γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομία και να καταστρέψουν μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη από την πανδημία.

Τα καθαρά αναφερόμενα έσοδα μειώθηκαν στα 30,72 δισεκατομμύρια δολάρια από 32,27 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ