Στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του Μελανσόν φαίνονται να κλίνουν στο δεύτερο γύρο περισσότερο υπέρ του Μακρόν και λιγότερο υπέρ της Λεπέν, ενώ η προβλεπόμενη «μέση συμμετοχή» αναμένεται να φτάσει το 73%, επίπεδο πολύ κοντά σε αυτό του πρώτου γύρου (73,7%), αποδίδουν οι δημοσκόποι την όλο και περισσότερο πιθανολογούμενη επικράτηση του Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το 2017, ο Μακρόν κέρδισε με 66,1% των ψήφων έναντι 33,9%.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA, εννέα ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του αριστερού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν σκέφτεται είτε να απόσχει (30%), είτε να ψηφίσει λευκό (22%). Όμως, αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν, είναι πολύ πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν (30%) παρά υπέρ της Μαρίν Λεπέν (18%).
Επίσης, ο Μακρόν προηγείται με μεγάλη διαφορά στις ηλικίες μεταξύ 70 ετών και άνω (70% έναντι 30% για την Λεπέν), αλλά η διαφορά του έναντι της ακροδεξιάς υποψήφιας βρίσκεται στο περιθώριο του στατιστικού λάθους στις ηλικίες 35 έως 49 ετών (49% για τον απερχόμενο πρόεδρο έναντι 51% για την Λεπέν).
Ο «πρόεδρος των πλουσίων»
Η εφημερίδα Le Figaro σημειώνει ωστόσο πως εάν ο Μακρόν θέλει να βγει νικητής από την προεδρική αναμέτρηση, στο διάστημα που τον χωρίζει από την κάλπη της 24ης Απριλίου, θα πρέπει να σβήσει την εικόνα του προέδρου των πλουσίων και να την αντικαταστήσει από την εικόνα ενός προέδρου προσεκτικού και προστατευτικού που βρίσκεται κοντά στον απλό πολίτη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σε αυτό το θέμα της εγγύτητας, ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίζει σημαντικό έλλειμμα έναντι της Λεπέν. Έρευνα του Ifop έδειξε ότι το 35% των Γάλλων θεωρούσαν πως ο Μακρόν βρίσκεται κοντά στις ανησυχίες τους, έναντι ποσοστού 60% για την Λεπέν.
Στην ίδια εφημερίδα εξάγονται συμπεράσματα, με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Όπως αναφέρεται, ο Mακρόν, στον πρώτο γύρο, ήρθε πρώτος στις 184 από τις 343 εκλογικές περιφέρειες που επικράτησε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Στις περιφέρειες που στις προηγούμενες βουλευτικές είχαν επικρατήσει οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι η Λεπέν, στον πρώτο γύρο των προεδρικών βρέθηκε στην πρώτη θέση στις 54, έναντι 39 για τον Mακρόν και 10 για τον Μελανσόν. Συνολικά, ο Μακρόν ήλθε πρώτος σε 256 περιφέρειες, η Λεπέν σε 206 και ο Μελανσόν σε 104 περιφέρειες.
Latest News
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Κώστας Μπαντουβάς: Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία του Κώστα Μπαντουβά θα τελεστεί το Σάββατο στο Ηράκλειο
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,