Με 800 εκατ. ευρώ «φέσωσε» την Εφορία ένας οφειλέτης ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος των φόρων που έμειναν απλήρωτοι τον Φεβρουάριο στα 1,733 δισ. ευρώ.

Ο φορολογούμενος αυτός ελέγχθηκε από την ΑΑΔΕ ύστερα από εισαγγελική παραγγελία. Ο φορολογικός έλεγχος αποκάλυψε «σημεία και τέρατα». Με τις οφειλές των 800 εκατ. ευρώ ο συγκεκριμένος οφειλέτης έρχεται να προστεθεί στη λίστα των μεγαλοφειλετών της Εφορίας στην οποία υπάρχουν εταιρείες φαντάσματα, όπως η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, πτωχευμένες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που βάρεσαν κανόνι. Τα χρέη των μεγαλοφοειλετών υπερβαίνουν τα 90 δισ. ευρώ και θεωρείται δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να εισπραχθούν από τους μηχανισμούς της ΑΑΔΕ.

_____________________________________

Η επίμονη κεντρική τραπεζίτης

Για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το «τιμόνι» της ΕΚΤ προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία της Γαλλίας ρωτήθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Η Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξε να απαντήσει λέγοντας: «Χάνω τη φωνή μου», μια και βρέθηκε πρόσφατα θετική στον κορωνοϊό.

Η υπόθεση της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ κυκλοφορεί στα ΜΜΕ εδώ και αρκετούς μήνες, πολύ πριν ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία.

Σύμφωνα με την «Les Echos», ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, είχε προτείνει την ιδέα στον Εμανουέλ Μακρόν, στις αρχές του έτους και, από τότε, οι φήμες δεν έχουν υποχωρήσει.

«Έχω δουλειά», είχε δηλώσει η Λαγκάρντ τον περασμένο Ιανουάριο στο μικρόφωνο του France Inter, για να δώσει τέλος στις φήμες αναφορικά με το μέλλον της.  Η θητεία της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ προβλέπεται να λήξει το 2027 και «δεν συνηθίζει να τα παρατάει στην πορεία», όπως τόνισε η ίδια.

Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις του πολέμου

Πάμε στα ουσιαστικά τώρα. Τι κρατάμε από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ; Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία, όπως παρουσιάζονται και στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ :

  • Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τεράστια δεινά επιβραδύνοντας την ανάπτυξη
  • Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει νέα φαινόμενα συμφόρησης, ενώ η λήψη νέας δέσμης μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας στην Ασία συμβάλλει και αυτή στις διαταράξεις στην αλυσίδα προσφοράς.
  • Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης ανόδου του κόστους της ενέργειας.
  • Στις τρέχουσες συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, θα διατηρήσουμε την ευχέρεια επιλογής, τη σταδιακή αλλαγή και την ευελιξία κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής

________________________________________________________

Στο κατώφλι της Λεωφόρου Αθηνών

Παρότι μέσα στα τελευταία 22 χρόνια 300 εισηγμένες έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών, φαίνεται ότι πλέον έχει αρχίσει να δημιουργείται κλίμα ώστε να ανοίξει ένας νέος κύκλος IPO’s στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Η αίτηση εισαγωγής που κατατέθηκε πριν από μία εβδομάδα από την εταιρεία Dimand, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Ανδριόπουλο, δεν θα είναι η μόνη λένε πηγές με γνώση.

Άλλωστε, «κάποια στιγμή» στο Χρηματιστήριο θα εισαχθεί και ο νέος όμιλος τροφίμων που συγκροτεί ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος μέσα από το μπαράζ εξαγορών στο οποίο έχει προχωρήσει. Ποια θα είναι αυτή η στιγμή; Μόνο ο πολυσχιδής επιχειρηματίας ξέρει.

______________________________________________________

Επιδότηση καυσίμων: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ήταν 16 Μαρτίου 2022 όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταβεβλημένος από τον κορωνοϊό εξήγγειλε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την τρίμηνη επιδότηση καυσίμων για περίπου 3,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ. Από τότε έχει περάσει ένας μήνας και ακόμη η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει για να υποβάλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι και να λάβουν ανάλογα με το πού ζουν  και τι όχημα κυκλοφορούν επιδότηση από 30 έως 55 ευρώ.

Η στήλη πληροφορείται ότι τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες έχουν ετοιμάσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν οι 3.200.000 ιδιοκτήτες ΙΧ τις αιτήσεις για να λάβουν την επιταγή ακρίβειας αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πότε θα ανακοινωθεί η έναρξη. Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας για να μπορέσουν όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τα χωριά τους να μπορέσουν να καλύψουν μέρος έστω του κόστους για να φθάσουν στον προορισμό τους.

______________________________________________________

Παράταση;

Υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης στη διαδικασία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια τέτοια περίπτωση, κατόπιν σχετικού αιτήματος που φέρεται να κατέθεσε ένας από τους ενδιαφερόμενους. Πόσες πιθανότητες έχει να γίνει αποδεκτό; Μικρές.

_______________________________________________________

Eλληνικό ελαιόλαδο και Alibaba

Ελληνικό ελαιόλαδο στην Κίνα θέλει να προωθήσει η Alibaba αναφέρει το Γραφείο ΟΕΥ Πεκίνου. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό έγγραφο και την προφορική ενημέρωση που είχε το γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο από τον Επικεφαλής Στρατηγικών Συνεργασιών της πλατφόρμας, Tim Song, «η Alibaba.com θα προμηθεύεται ελαιόλαδο η ίδια από τους Έλληνες παραγωγούς (ενδεχομένως και με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας) και θα το διαθέτει στην κινεζική αγορά η ίδια».

Επειδή όμως τίποτα δεν είναι δωρεάν, οι επιχειρήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δράση προώθησης, θα πρέπει να εγγραφούν ως μέλη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με μια τυπική συνδρομή να ανέρχεται σε περίπου 4.000 δολάρια για δύο έτη.

_______________________________________________________

Το μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των ΑΕΙ αναμένεται με ενδιαφέρον και αγωνία από την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, ωστόσο το μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων που θα εισηγείται (εάν εισηγείται) μονοπολεί από καιρό τις συζητήσεις και τα πρυτανικά «πηγαδάκια».

Ήδη, πληροφορίες ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι συγκεντρώνονται υπογραφές ενάντια στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας είχε παρουσιαστεί μυστικά στον πρωθυπουργό (και την αποκάλυψαν τα «Νέα»). Η επιβεβαίωση ήρθε χθες με την επίσημη ανακοίνωση από την Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) ότι «με πρωτοβουλία συναδέλφων ξεκίνησε συλλογή υπογραφών σε ένα κείμενο με τίτλο “Για την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων μας”. Το κείμενο επισημαίνει το έργο που παράγεται στα πανεπιστήμια παρά τις δυσμενείς συνθήκες και υποστηρίζει μια πάγια θέση της ΠΟΣΔΕΠ, ότι οι θεσμικές αλλαγές στα πανεπιστήμια διασφαλίζονται εάν επεξεργάζονται και να προωθούνται με ευρεία συναίνεση. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια δήλωση που κάθε συνάδελφος μπορεί να κάνει και ως εκ τούτου την υποστηρίζουμε»…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories