Εκ των βασικών στόχων της αμερικανικής Federal Reserve, όπως και των λοιπών κεντρικών τραπεζών, είναι να -κατά περίπτωση- φρενάρει την ανάπτυξη αρκετά ώστε να χαλιναγωγεί τον πληθωρισμό, αλλά όχι τόσο ώστε να την οδηγήσει σε ύφεση.

Αύριο Τετάρτη οι Αμερικανοί τραπεζίτες συνεδριάζουν, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι θα προχωρήσει σε μια επιθετική αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Το επιτόκιο των Fed Funds ελέγχει το ποσό που χρεώνουν μεταξύ τους οι τράπεζες για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αλλά χρησιμεύει επίσης ως ένδειξη για πολλές μορφές καταναλωτικού χρέους.

Όπως υπογραμμίζει το CNBC, οι αμφιβολίες αυξάνονται για το αν μπορεί να το πετύχει.

«Μια ύφεση σε αυτό το στάδιο είναι σχεδόν αναπόφευκτη», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed Ρότζερ Φέργκιουσον στο « Squawk Box » του CNBC.

«Η πιθανότητα ύφεσης νομίζω ότι είναι δυστυχώς πολύ, πολύ υψηλή, επειδή το εργαλείο τους είναι ακατέργαστο και το μόνο που μπορούν να ελέγξουν είναι η συνολική ζήτηση».

Πράγματι, είναι η πλευρά της προσφοράς στην εξίσωση που οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος του πληθωρισμού, καθώς η ζήτηση για αγαθά έχει ξεπεράσει την προσφορά με δραματικό τρόπο κατά τη διάρκεια της οικονομίας της εποχής Covid.

Αφού πέρασαν μεγάλο μέρος του 2021 επιμένοντας ότι το πρόβλημα ήταν «παροδικό» και πιθανότατα θα εξαφανιζόταν καθώς οι συνθήκες επέστρεφαν στο φυσιολογικό, οι αξιωματούχοι της Fed φέτος έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και πιο επίμονο από ό,τι πίστευαν αρχικά.

Ο Φέργκιουσον είπε ότι αναμένει ότι η ύφεση θα χτυπήσει το 2023 και ελπίζει ότι «θα είναι ήπια».

Αυτό καθιστά καθοριστική τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αυτής της εβδομάδας: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όχι μόνο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκρίνουν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά είναι επίσης πιθανό να ανακοινώσουν μείωση των διαθεσίμων ομολόγων που συσσωρεύτηκαν κατά την ανάκαμψη.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ θα πρέπει να τα εξηγήσει όλα αυτά στο κοινό, χαράσσοντας μια γραμμή μεταξύ μιας Fed αποφασισμένης να συντρίψει τον πληθωρισμό, χωρίς να σκοτώσει μια οικονομία που τον τελευταίο καιρό φαινόταν ευάλωτη σε κραδασμούς.

Η ρητορική για ύφεση έχει ενταθεί στη Wall Street τελευταία, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό και να αποφύγει μια κατάρρευση. Η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει ότι η αύξηση αυτής της εβδομάδας κατά 50 μονάδες βάσης πρόκειται να ακολουθηθεί από αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Ιούνιο πριν η Fed επανέλθει σε πιο αργό ρυθμό που τελικά ανεβάσει το επιτόκιο κεφαλαίων έως και 3% μέχρι το τέλος του έτους .

Αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι βέβαιο και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από μια οικονομία που συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η Goldman Sachs είπε ότι βλέπει ότι η ανάγνωση θα πέσει σε πτώση 1,5%, αν και αναμένει ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή