Τα στοιχεία για την εσωτερική μετανάστευση στις ΗΠΑ εν καιρώ αναζωπύρωσης του πληθωρισμού δείχνουν πώς οι μετακινήσεις πληθυσμιακών ομάδων αυξάνουν τη ζήτηση καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτούν ανατιμητικές τάσεις και να περιστρέφουν το πληθωριστικό σπιράλ. Δείχνουν όμως και πού θα μπορούσε κανείς να τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις του για να τις προστατεύσει, δεδομένου ότι τα επιτόκια καταθέσεων δεν φαίνεται ότι θα φθάσουν ποτέ στο ύψος του πληθωρισμού.

Οι καταγραφές της εταιρείας οικονομικών ερευνών Redfin έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις ΗΠΑ. Και η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι κάποιοι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στους οποίους μετακινήθηκαν τα αμερικανικά νοικοκυριά, ήταν οι περιοχές – αστικά κέντρα ακριβέστερα – όπου παρατηρήθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στη χώρα.

Η σχέση δηλαδή μεταξύ μετανάστευσης και πληθωρισμού ενισχύεται σημαντικά όσο περισσότεροι Αμερικανοί μετακινούνται από τις παραδοσιακά ακριβότερες πόλεις των Ανατολικών και Δυτικών Ακτών της χώρας προς πιο «υποφερτές» οικονομικά περιοχές στα ηπειρωτικά. Μετακινούμενοι, όμως, οι εσωτερικοί μετανάστες μεταφέρουν μαζί με την οικοσκευή και τα προσωπικά τους είδη και την… ακρίβεια. Κι αυτό επειδή όταν φτάνουν στον τόπο προορισμού τους αυξάνουν μοιραία την καταναλωτική ζήτηση.

Φωτιά το Φοίνιξ

«Παρατηρούμε ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος στο Φοίνιξ της Αριζόνας και χαμηλότερος στο Σαν Φρανσίσκο», σημειώνει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Redfin Τέιλορ Μαρ.

Ο αναλυτής εξήγησε ότι το Φοίνιξ ήταν η πόλη με τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή το πρώτο τρίμηνο του 2022 στις ΗΠΑ, καθώς οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,9% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι (πρώτο ήταν το Μαϊάμι της Φλόριντα). Την ίδια περίοδο στην (ήδη πανάκριβη) πόλη του Σαν Φρανσίσκο οι τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 5,2% – ήταν το χαμηλότερο ποσοστό που κατέγραψε η έρευνα της Redfin.

Στις ΗΠΑ συνολικά ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,5% το Μάρτιο του 2022 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφεται στη χώρα σε ετήσια βάση εδώ και 40 χρόνια.

«Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολύς κόσμος εγκατέλειψε περιοχές όπως είναι ο Κόλπος της Καλιφόρνιας στη Δύση και η Νέα Υόρκη ή η Ουάσιγκτον στην Ανατολική Ακτή για να μετακινηθούν προς τις ηπειρωτικές ή και νότιες περιοχές της χώρας, σε πόλεις όπως το Φοίνιξ, η Τάμπα, η Ατλάντα και το Μαϊάμι», εξήγησε ο Μαρ.

Το αποτέλεσμα ήταν στην Ατλάντα της Πολιτείας της Τζόρτζια να καταγραφεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό πληθωρισμού στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο (10,6%), ενώ η Τάμπα της Φλόριντα είχε πληθωρισμό 9,9%.

Η ανάλυση της Redfin έδειξε ότι η Ατλάντα ήταν ο 10ος δημοφιλέστερος προορισμός στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την εσωτερική μετανάστευση τη διετία της πανδημίας, ενώ η Τάμπα ο τρίτος.

Μεταναστεύει και ο πληθωρισμός

Στους αντίποδες η Πόλη της Νέας Υόρκης με πληθωρισμό μόλις 5,4% (ο δεύτρος χαμηλότερος που καταγράφτηκε) ήταν η τρίτη περιοχή της χώρας από την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων πούλησαν το σπίτι τους για να μετακινηθούν αλλού. Το Λος Άντζελες (πανάκριβη επίσης πόλη στη Δυτική Ακτή), που ήταν η δεύτερη περιοχή στις ΗΠΑ που «έχασε» κατοίκους, είχε πληθωρισμό 7,8%.

«Όταν ο κόσμος μετακινείται σε μια περιοχή αυξάνει τη ζήτηση για τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι τα εστιατόρια για παράδειγμα. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνουν οι τιμές», εξήγησε ο Μαρ, προσθέτοντας ότι εξαιτίας του φαινομένου αυτού, τα οικονομικά πλεονεκτήματα τού να μετακινείται κανείς σε πιο υποφερτές οικονομικά περιοχές συν τω χρόνω μειώνονται αισθητά, διότι είναι οι ίδιοι οι μετακινούμενοι που ανεβάζουν το κόστος ζωής στο νέο τους τόπο.

Δύσκολοι καιροί για «ραντιέρηδες»

Από την άλλη πλευρά, υποθέτει κανείς ότι όσοι κεφαλαιούχοι ανησυχούν ότι το αφυπνισθέν «τέρας» του πληθωρισμού θα καταβροχθίσει τις καταθέσεις τους, λογικό θα ήταν να μελετήσουν πού (σε ποιες πόλεις ή περιοχές) είναι ακόμα χαμηλές οι τιμές των ακινήτων, ώστε να τοποθετήσουν εκεί τις οικονομίες τους σε μετρητά.

Ειδικά σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα «προϊόντα» για να δελεάσουν τους αποταμιευτές, όπως προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά του πληθωρισμού, για παράδειγμα. Φευ, οι «ραντιέρηδες» του 21ου αιώνα τους τόκους μάλλον θα πρέπει να τους ξεχάσουν. Μόνο από ενοίκια έχουν να περιμένουν – κι αυτά σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή