Η ανάγκη εξασφάλισης νέων πηγών μετάλλων για την ενεργειακή μετάβαση εν μέσω κυρώσεων σε βάρος της κορυφαίας παραγωγού Ρωσίας αύξησε την όρεξη των κορυφαίων ανθρακωρύχων  για ανάληψη κινδύνου στην Αφρική.

Εταιρείες και επενδυτές εξετάζουν έργα που μπορεί να είχαν αγνοήσει στο παρελθόν, ενώ οι κυβερνήσεις στρέφονται επίσης προς την Αφρική, επιθυμώντας να εξασφαλίσουν ότι οι χώρες τους μπορούν να προμηθευτούν αρκετά μέταλλα για να τροφοδοτήσουν μια επιταχυνόμενη ώθηση στο μηδενικό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει το Reuters, στο φετινό συνέδριο Investing in African Mining Indaba, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 12 Μαΐου στο Κέιπ Τάουν, θα υπάρξει η πιο υψηλόβαθμη αμερικανική εκπροσώπηση εδώ και χρόνια,  ενώ θα παραστούν και εκπρόσωποι από την Japan Oil, Gas and Metals Corporation (JOGMEC ), σε μια ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας των πλούσιων χωρών για την εξασφάλιση του εφοδιασμού.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι πόροι που θέλει ο κόσμος βρίσκονται συνήθως σε δύσκολα μέρη», δήλωσε ο Στίβεν Φοξ, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων πολιτικού κινδύνου Veracity Worldwide με έδρα τη Νέα Υόρκη. Και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παίξουν ηγετικό ρόλο στα projects που αφορούν μέταλλα για την παραγωγή μπαταριών, στην υποσαχάρια Αφρική.

Οι κίνδυνοι

«Ενώ η Αφρική παρουσιάζει τις προκλήσεις της, αυτές δεν είναι πιο δύσκολες από τις αντίστοιχες προκλήσεις στον Καναδά. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί ένα έργο στην Αφρική, παρά σε ένα μέρος όπως ο Καναδάς ή οι ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει υποστήριξη για νέα εγχώρια ορυχεία, αλλά τα έργα έχουν σταματήσει. Το έργο Resolution Copper του Rio Tinto, για παράδειγμα, σταμάτησε λόγω διεκδικήσεων των ιθαγενών Αμερικανών στη γη και ζητημάτων διατήρησης.

Σίγουρα, οι κίνδυνοι της εξόρυξης στην υποσαχάρια Αφρική παραμένουν υψηλοί. Η σημαντική πρόκληση ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τα ορυχεία στην πλούσια σε χρυσό περιοχή Σαχέλ τονίστηκε τον περασμένο μήνα όταν η ρωσική Nordgold εγκατέλειψε το χρυσωρυχείο Taparko στη Μπουρκίνα Φάσο λόγω αυξανόμενης απειλής από μαχητές.

Και ακόμη και στην πιο βιομηχανοποιημένη οικονομία της ηπείρου, τη Νότια Αφρική, η επιδείνωση των σιδηροδρομικών υποδομών αναγκάζει ορισμένους παραγωγούς άνθρακα να καταφύγουν στη μεταφορά του προϊόντος τους με φορτηγά στα λιμάνια.

Η Ρωσία

Ωστόσο, με το 7% της παγκόσμιας προσφοράς νικελίου της Ρωσίας, το 10% της παγκόσμιας πλατίνας και το 25-30% του παγκόσμιου παλλαδίου εκτός τραπεζιού, τα πλούσια κοιτάσματα αυτών των μετάλλων στην Αφρική αρχίζουν να φαίνονται πολύ πιο ελκυστικά.

«Ως εταιρεία εξόρυξης, δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και αν πρόκειται να αναπτυχθείς, θα πρέπει να κοιτάξεις πιο επικίνδυνες χώρες», δήλωσε ο George Cheveley, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Ninety One.

«Σαφώς, μετά τη Ρωσία-Ουκρανία, οι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στον γεωπολιτικό κίνδυνο και δεν μπορείτε να προβλέψετε ποια έργα θα εκτελεστούν και ποια όχι», πρόσθεσε.

Το Kabanga Nickel, ένα έργο στην Τανζανία, εξασφάλισε χρηματοδότηση από την BHP τον Ιανουάριο και ο Διευθύνων Σύμβουλος Chris Showalter δήλωσε ότι βλέπει αυξημένη ζήτηση από πιθανούς εξαγοραστές.

Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία αναγκάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού μετάλλων να αναδιαμορφωθούν κατά μήκος γεωπολιτικών γραμμών, είπε ο Showalter.

«Δεν θα μπορούν όλοι να πάρουν καθαρά μέταλλα μπαταριών από μια φιλική δικαιοδοσία, οπότε πιστεύω ότι θα πρέπει να ληφθούν κάποιες δύσκολες αποφάσεις και θα αναγκάσει τους ανθρώπους να πάρουν κάποιες νέες αποφάσεις σχετικά με το πού θέλουν να προμηθεύονται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή