Μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαίωναν αυτό που έδειχναν και άλλες τον τελευταίο μήνα, ότι η ΝΔ καταγράφει τις πρώτες της απώλειες. Λογικό θα έλεγε κάποιος. Εχει συμπληρώσει σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, με ουκ ολίγα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Φυσιολογική φθορά, σίγουρα μικρότερη του ιστορικού παρελθόντος. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια πολιτική ζημιά, υπολογίσιμη. Ειδικά τώρα, λίγο πριν πάμε στην τελική ευθεία για τις επόμενες εκλογές. Συμβαίνει ωστόσο κάτι που δεν είναι φυσιολογικό πολιτικά. Τη φθορά δεν την εισπράττει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτοί που πλέον δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν ΝΔ, αν γίνονταν αύριο εκλογές, οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα βλέπουμε να μετακινούνται προς μικρότερα κόμματα.

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν συνεχή αναγκαστικό «αγώνα» να ακυρώσει την ατζέντα που πάει να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια τη λαϊκιστική ατζέντα. Αυτή που σχετίζεται με βαρύγδουπες φράσεις «κατάργηση ρήτρα αναπροσαρμογής» ή ότι «ο διψήφιος πληθωρισμός φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη». Και τα δύο η κυβέρνηση τα απάντησε με βρόντο. Κατάργησε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής και συνέχισε να μειώνει το βάρος κάθε φόρου, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημα που ροκανίζει ο πληθωρισμός. Τελευταίος ο ΕΝΦΙΑ, που σχεδόν κάθε νοικοκυριό τον είδε φέτος μειωμένο. Για κάποιους οι μειώσεις ξεπέρασαν το 50%, για άλλους λίγους στον αριθμό που είδαν μικρή, αύξηση την ίδια στιγμή η αξία της περιουσίας τους να διπλασιάζεται. Τα έσοδα από τυχόν αξιοποίησή της, να αυξάνουν. Είχαν προηγηθεί και άλλες μειώσεις σε άλλους φόρους όπως στη μισθωτή εργασία με την εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτά και άλλα μέτρα, απάντησαν στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι αυτό έγινε με ολίγο έως πολύ από ..λαϊκισμό ΝΔ. Απάντησε στον λαϊκισμό με μέτρα κατεξοχήν λαϊκίστικου περιεχομένου, με στόχο την ικανοποίηση του μέσου πολίτη. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης γνωρίζουν πόσο δύσκολη ήταν η άσκηση που έγινε προκειμένου να απαντηθεί η ατζέντα Τσίπρα. Βρήκαν τα χρήματα, «ξύνοντας τον πάτο» του προϋπολογισμού. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι η κανονικότητα. Ούτε βγάζει πουθενά. Δεν μπορούν να βγαίνουν συνεχώς «κουνέλια από το καπέλο» του Γενικού Λογιστηρίου της χώρας, ούτε θα πρέπει να σπαταλιέται ο παραμικρός δημοσιονομικός χώρος. Η χώρα θα χρειαστεί δημοσιονομικές εφεδρείες, στο νέο περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων που έρχεται.

Το «δώσε-δώσε» λειτούργησε για ένα διάστημα, που νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρειάστηκαν στήριξη. Βόλεψε πολιτικά την κυβέρνηση για να περιορίσει τις απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πρέπει να γίνει αντιληπτό, αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, στη στιγμή της «απόλυτης εσωκομματικής ευδαιμονίας», στο κλείσιμο του πρόσφατου συνεδρίου της ΝΔ. Οτι εθνικός στόχος είναι η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία μέσα στο καλοκαίρι και εντός του 2023 η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Το πρώτο είναι και συμβολικό και ουσιαστικό. Η επιστροφή ωστόσο στην επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα, για να την εμπιστευτούν οι πολίτες της και οι επενδυτές, για να δανείζεται με βιώσιμους όρους στο νέο περιβάλλον των ανοδικών επιτοκίων που διαμορφώνεται…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion