Τα στοιχεία που ανακοινώνονται για πληθωρισμό-ρεκόρ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε συνδυασμό με το φρένο που παρατηρείται στην αναπτυξιακή τροχιά της παγκόσμιας οικονομίας φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού.

Μέσα στο κλίμα αυτό οι Κεντρικές Τράπεζες βρίσκονται σε συμπληγάδες αναζητώντας τη χρυσή τομή στη νομισματική τους πολιτική, που θα τους επιτρέψει να χαλιναγωγήσουν τις τιμές χωρίς να βυθίσουν την ανάπτυξη.

Το ράλι στο πετρέλαιο

Με δεδομένο ότι η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται στην έκρηξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, η πορεία των αγορών δεν επιτρέπει και μεγάλη αισιοδοξία για ταχεία αποκλιμάκωση των πιέσεων.

Η είδηση ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια συμφωνία επί της αρχής για την απαγόρευση του 90% του ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του έτους ενισχύει τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού για τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 3,76% στα 119,39 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 1,93% στα 124,02 δολάρια. Τα συμβόλαια για τον Αύγουστο διαπραγματεύτηκαν επίσης υψηλότερα: το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 3,83% στα 116,52 δολάρια και το Brent αυξήθηκε κατά 2,16% στα 120,05 δολάρια το βαρέλι.

Περίπου το 36% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, μια χώρα που παίζει μεγάλο ρόλο στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Οι ανησυχίες

Η απαγόρευση αυτή θα μπορούσε να επιτείνει τις ανησυχίες για μια ήδη σφιχτή αγορά ενέργειας. Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη το περασμένο έτος, συμβάλλοντας σε ένα θερμό πληθωριστικό περιβάλλον σε πολλές χώρες.

Το ράλι στα εμπορεύματα

Εκτός από το πετρέλαιο, η ανοδική τάση στις τιμές διατηρείται στα περισσότερα εμπορεύματα. Το ρύζι αυξήθηκε 1,8%, η σόγια 1,6%, ο καφές 5,9% και το κακάο 1,5% την περασμένη εβδομάδα.

Ρεκόρ στη Γαλλία

Σε νέο ιστορικό υψηλό, στο 5,8% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάιο, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων συνέχισε να διοχετεύεται σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από Γερμανία και Ισπανία, ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, και δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή έκθεση που δείχνει ότι η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία βάση, αναθερμαίνει τα σενάρια για στασιμοπληθωρισμό.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 9 Ιουνίου κι εκεί όλοι περιμένουν πλέον σαφές χρονοδιάγραμμα για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι προσπάθειες αναχαίτισης των πολύ υψηλών τιμών, ιδιαίτερα καθώς το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων καλπάζουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του εμπράγκο στη Ρωσία.

Πλέον οι αγορές προεξοφλούν δύο ή τρεις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μια.

Φωνές όμως στους κόλπους της ΕΚΤ, ειδικά από τις χώρες του Βορρά όπως η Ολλανδία, δεν αποκλείουν την ανάγκη αύξηση επιτοκίων ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης στα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η συμφωνία στις Βρυξέλλες

Η συμφωνία στις Βρυξέλλες επιλύει ένα αδιέξοδο μετά την έναρξη των συνομιλιών από την Ουγγαρία. Η Ουγγαρία είναι σημαντικός καταναλωτής του ρωσικού πετρελαίου και ο ηγέτης της, Βίκτορ Όρμπαν, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν .

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η κίνηση στοχεύει άμεσα στο 75% των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου.

Διαβάστε περισσότερα – EE: Συμφωνία επί της αρχής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Το εμπάργκο αποτελεί μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες για την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», σύμφωνα με δήλωση της 31ης Μαΐου.

Διαβάστε επίσης Βρυξέλλες: Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Αυτή η προσωρινή εξαίρεση καλύπτει το υπόλοιπο ρωσικό πετρέλαιο που δεν έχει ακόμη απαγορευτεί, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Συμφωνήσαμε ότι το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα το συντομότερο δυνατό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό είναι λοιπόν ένα θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε και στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αυτό που κάναμε σήμερα», είπε, αναφερόμενη στην προσωρινή εξαίρεση.

Διστακτικός ο ΟΠΕΚ

Ένας άλλος παράγοντας που υποστηρίζει τις υψηλές τιμές είναι η διστακτικότητα που επιδεικνύει μέχρι στιγμής ο ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

Ο πετρελαϊκό όμιλος συνεδριάζει την Πέμπτη και αναμένεται ευρέως να τηρήσει το σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 400.000 βαρέλια το μήνα, στόχος που έχει τεθεί σε εφαρμογή από πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%