Μια συγχώνευση γιγάντων που αναμένονταν από καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων με την Frontline και την Euronav να προχωρούν στη δημιουργία μια νέας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας, η οποία θα έχει γραφεία και στην Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε τελικά, η νορβηγική Frontline ήρθε σε συμφωνία με την βελγική Euronav για την συγχώνευση τους με την μέθοδο ανταλλαγής μετοχών. Σε κάθε 1,45 μετοχές Frontline θα αντιστοιχεί μία μετοχή 1,0 Euronav

Η συμφωνία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της  Frontline και από όλα τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της Euronav.

Διαβάστε επίσης: Κρίσιμος ο ρόλος του LNG στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια

Οι διεργασίες για συγχώνευση των δυο εταιρειών είχαν ξεκινήσει από πολύ καιρό τώρα μετά από πρόταση του μεγαλομετόχου της Frontline John Fredriksen αλλά οι μεγαλομέτοχοι της Euronav η οικογένεια Saverys διαφωνούσαν. Τελικά η πλειοψηφία των μετόχων της βελγικής εταιρείας ενέδωσε.

Με βάση την τιμή μετοχής της Frontline 8,34 δολ  ανά μετοχή (από το κλείσιμο του NYSE στις 8 Ιουλίου 2022), η προτεινόμενη ανταλλαγή αντιπροσωπεύει αξίας 12,09 δολ ανά μετοχή της Euronav. Τα συνδυασμένα καθαρά έσοδα και EBITDA για τις δύο εταιρείες το 2021 ήταν περίπου 668 εκατ. δολ  και 246 εκατ. δολ, αντίστοιχα.

Έδρα στην Κύπρο, γραφεία και στην Ελλάδα

Ο νέος ενοποιημένος όμιλος θα ονομάζεται Frontline, και θα έχει έδρα στην Κύπρο και επιπλέον θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται από διάφορα γραφεία στην Ευρώπη και την Ασία, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Νορβηγίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σιγκαπούρης και της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Euronav διέθετε ήδη γραφεία στη χώρα μας ενώ έχει και 14 πλοία που έχουν υψωμένη την ελληνική σημαία.

Οι μετοχές του νέου ομίλου θα διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήριά  Euronext Βρυξελλών, ΟSΕ  (Οσλο) και NYSE (ΗΠΑ).

Επικεφαλής ο Hugo De Stoop

Επικεφαλής της νέα δομής  θα είναι ο κ. Hugo De Stoop ως Διευθύνων Σύμβουλος.

Ο κ. Hugo de Stoop, Διευθύνων Σύμβουλος της Euronav δήλωσε: «H προτεινόμενη συναλλαγή είναι μια τεράστια ευκαιρία να κατακτήσουμε ηγετική θέση στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων καθώς επιδιώκουμε να κυριαρχήσουμε στη μετάβαση σε έναν κόσμο καθαρής, ασφαλούς και βιώσιμης ναυτιλίας».

Ο κ. Lars H. Barstad, Διευθύνων Σύμβουλος της Frontline δήλωσε: «Η Frontline πιστεύει ότι αυτή η συναλλαγή θα αποτελέσει έναν ισχυρό συνδυασμό σε ένα συναρπαστικό σημείο του κύκλου. Συγχωνεύουμε μια ισχυρή επιχειρησιακή, τεχνική και εμπορική πλατφόρμα για να ενισχύσουμε την αξία των μετόχων».

Η συναλλαγή  θα δημιουργήσει μια μεγάλη εταιρεία διαχείρισης  μεγάλων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου με αναμενόμενη κεφαλαιοποίηση άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με βάση τις τρέχουσες  αξίες των αντίστοιχων εταιρειών στις 8 Ιουλίου 2022.

Τα συνδυασμένα καθαρά έσοδα και EBITDA για τις δύο εταιρείες το 2021 ήταν περίπου 668 εκατ. δολ  και 246 εκατ. δολ , αντίστοιχα.

Η νέα εταιρεία θα ελέγχει ένα στόλο 146 πλοίων  εκ των οποίων 68 δεξαμενόπλοια VLCC, 56 Suezmaxes, 20 LR2/Aframax και δυο πλοία πλωτές μονάδες αποθήκευσης αργού (FSO).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία