Κατά 1,6% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη τον Μάιο, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,7% ξεπερνώντας και οι δύο δείκτες τις προσδοκίες της αγοράς, όπως επισημαίνει το Reuters.
Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 0,6% στην ΕΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.
Διαβάστε επίσης: Βιομηχανική παραγωγή: Αύξηση κατά 3,2% τον Μάιο – Εκτίναξη στον κλάδο ορυκτών καυσίμων
Η Ελλάδα φιγουράρει στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις της βιομηχανικής παραγωγής με ποσοστό 2,6%, μετά την Ιρλανδία (13,9%).
Μηνιαία σύγκριση
Στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο του 2022, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 2,7%, κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 2,5% και διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,4%, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών παρέμεινε αμετάβλητη και η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 3,3%.
Στην ΕΕ, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε κατά 2,5%, μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 2,1%, διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,3% και ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,2%, ενώ η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 3,5%.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+13,9%), στην Ελλάδα (+2,6%) και στην Τσεχία (+2,4%).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία (-7,6%), στην Ολλανδία (-3,3%) και στο Λουξεμβούργο (-2,9%).
Ετήσια σύγκριση
Στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο του 2022, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 6,8%, διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 6,3% και κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 0,9%, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκε κατά 0,2% και η ενέργεια κατά 1,5%.
Στην ΕΕ, η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 8,7%, διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 5,4%, κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 1,8%, ενέργειας κατά 0,7% και ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,6%.
Μεταξύ των κρατών μελών, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφτηκαν στη Βουλγαρία (+20,2%), στη Δανία (+17,2%) και στην Πολωνία (+12,5%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (-4,8%), στο Λουξεμβούργο (-2,1%) και στη Γερμανία (-1,4%).
Latest News
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων