Κατά 1,6% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη τον Μάιο, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,7% ξεπερνώντας και οι δύο δείκτες τις προσδοκίες της αγοράς, όπως επισημαίνει το Reuters.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 0,6% στην ΕΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.

Διαβάστε επίσης: Βιομηχανική παραγωγή: Αύξηση κατά 3,2% τον Μάιο – Εκτίναξη στον κλάδο ορυκτών καυσίμων

Η Ελλάδα φιγουράρει στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις της βιομηχανικής παραγωγής με ποσοστό 2,6%, μετά την Ιρλανδία (13,9%).

Μηνιαία σύγκριση

Στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο του 2022, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 2,7%, κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 2,5% και διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,4%, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών παρέμεινε αμετάβλητη και η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 3,3%.

Στην ΕΕ, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε κατά 2,5%, μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 2,1%, διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 1,3% και ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,2%, ενώ η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 3,5%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+13,9%), στην Ελλάδα (+2,6%) και στην Τσεχία (+2,4%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία (-7,6%), στην Ολλανδία (-3,3%) και στο Λουξεμβούργο (-2,9%).

Ετήσια σύγκριση

Στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο του 2022, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 6,8%, διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 6,3% και κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 0,9%, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκε κατά 0,2% και η ενέργεια κατά 1,5%.

Στην ΕΕ, η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 8,7%, διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 5,4%, κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 1,8%, ενέργειας κατά 0,7% και ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,6%.

Μεταξύ των κρατών μελών, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφτηκαν στη Βουλγαρία (+20,2%), στη Δανία (+17,2%) και στην Πολωνία (+12,5%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (-4,8%), στο Λουξεμβούργο (-2,1%) και στη Γερμανία (-1,4%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής