Το χρηματιστήριο της Ρωσίας αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, να περιορίσει ορισμένες από τις βαριές απώλειες που υπέστη μετά την εισβολή της χώρας στη Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters .

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές μετοχές είχαν ανοδική πορεία από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2021, ωστόσο ένα μαζικό sell off στις αρχές του 2002 διέγραψε το 56% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς σε ρούβλια.

Διαβάστε επίσης – Πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στη Ρωσία

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο δείκτης αναφοράς MOEX με βάση το ρούβλι αναμένεται να έχει ανακάμψει στις 2.500 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 12,2%, αλλά πολύ κάτω από τις 4.350 που είχε προβλέψει η τελευταία δημοσκόπηση της ρωσικής αγοράς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο δείκτης MOEX έφτασε στο ρεκόρ των 4.292,68 στα μέσα Οκτωβρίου πέρυσι.

Διαβάστε επίσης – Το σχέδιο δύο ταχυτήτων για την επιστροφή στο Χρηματιστήριο της Μόσχας των επενδυτών από φιλικές χώρες

Αλλαγή τάσης

Φέτος, το τοπίο της αγοράς άλλαξε δραστικά από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η αποστροφή κινδύνου έχει εκτοξευθεί, αλλά ορισμένα θεμελιώδη στοιχεία, όπως η ισχυρή τιμή του πετρελαίου, η κύρια εξαγωγή της Ρωσίας, έχουν υποστηρίξει η αγορά.

Η Ρωσία απαγόρευσε επίσης σε ξένους επενδυτές να διαπραγματεύονται μετοχές, κλείνοντας την εξωτερική ρευστότητα και ένας αυξανόμενος αριθμός εγχώριων λιανικών επενδυτών έχει γίνει η βασική κινητήρια δύναμη στην αγορά που χτυπήθηκε από άνευ προηγουμένου δυτικές κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Άρχισε το trading σε ρωσικά ομόλογα

Η «φιλικές» χώρες

Το Moscow Exchange, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ρωσίας, εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε επενδυτές από χαρακτηρισμένες «φιλικές» χώρες που δεν επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας να επιστρέψουν στην αγορά. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει τις μετοχές.

«Ο κύριος κίνδυνος για το ρωσικό χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες είναι μια πιθανή επιστροφή μη κατοίκων από «φιλικές» χώρες, οι οποίοι είναι λιγότεροι από επενδυτές από «μη φιλικές» χώρες, αλλά μπορούν ακόμα να ξεκινήσουν την πώληση μετοχών που έχουν εγκλωβιστεί από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους », δήλωσε η Elena Kozhukhova, αναλύτρια στη χρηματιστηριακή Veles Capital.

Οι προβλέψεις για την πορεία του δείκτη MOEX στα τέλη του 2023 στη δημοσκόπηση του Αυγούστου του Reuters κυμαίνονταν από 2.400 έως 3.700.

Προκλήσεις

Ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Gazprombank, Erik DePoy, δήλωσε ότι οι πιθανότητες για ένα ακόμη μεγάλο sell-off είναι χαμηλές, καθώς η ρωσική αγορά μετοχών είναι ουσιαστικά αποσυνδεδεμένη από το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς, με εξαίρεση τις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων.

«Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν άλλα μεγάλα εξωτερικά σοκ, φαίνεται να υπάρχουν λίγοι αρνητικοί καταλύτες», είπε ο DePoy.

Οι αναλυτές είδαν επίσης κάποια ανοδική πορεία για τη ρωσική αγορά με την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης δεν θα επιδεινωθούν περαιτέρω.

Ο αντίκτυπος των κινδύνων των κυρώσεων θα πρέπει να αποτιμηθεί μέχρι το τέλος του έτους και είναι πιθανή κάποια χαλάρωση των γεωπολιτικών κινδύνων, δήλωσε η Natalia Milchakova, κορυφαία αναλύτρια της Freedom Finance Global.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές