Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολούθησαν και το δεύτερο τρίμηνο του έτους να διανέμουν γενναιόδωρα μερίσματα στους μετόχους. Στην ΕΕ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η  Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχουν επανειλημμένως συστήσει στον χρηματοπιστωτικό τομέα να επιδείξει φειδώ σε ό,τι αφορά τη διανομή μερισμάτων εξαιτίας δύο σοβαρών απειλών που έδειξαν να απομακρύνονται μετά την κάμψη του πανδημικού κύματος, αλλά επανήλθαν δριμύτερες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση: της ύφεσης και του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα διεθνούς έρευνας σε 1.200 επιχειρήσεις που διενήργησε η Janus Henderson, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2022 διανεμήθηκαν στους μετόχους κέρδη ύψους 544,8 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μερίσματα αυξημένα κατά 11% συγκριτικά με τα διανεμηθέντα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

30% η αύξηση των μερισμάτων σε ΕΕ και Βρετανία

«Είναι ένα νέο ρεκόρ που καταγράφεται έπειτα από επίσης εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο, το οποίο συμπίπτει με μια συγκυρία ανατίμησης του δολαρίου, εξέλιξη που αυτομάτως υποτίμησε την αξία των ποσών που διένειμαν οι εκτός ΗΠΑ επιχειρήσεις, καθώς οι ερευνητές της Janus Henderson μετέτρεψαν όλα τα μερίσματα σε δολάρια προκειμένου να γίνουν ευκολότερα οι συγκρίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αν εξαιρεθούν οι συναλλαγματικές επιπτώσεις και οι έκτακτες πληρωμές, η αύξηση των διανεμηθέντων μερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφθασε στο 19,1%. Αγγίζει δε το… 30% στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο (όπου οι πληρωμές έγιναν σε ευρώ και στερλίνες αντίστοιχα).

Ποιοί τα δίνουν όλα

Πετρελαϊκές, μεταλλευτικές και εταιρείες εμπορευμάτων εν γένει, επιχειρήσεις του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου καθώς και αυτοκινητοβιομηχανίες πρωταγωνίστησαν σ’ αυτόν τον πακτωλό χρήματος που διανεμήθηκε από τις εισηγμένες στους μετόχους τους.

Στο Top-10 των πιο «γαλαντόμων αναδιανομέων» ξεχωρίζουν η βραζιλιάνικη εταιρεία πετρελαίου Petrobras (στην 1η θέση), η αγγλοαυστραλιανή εταιρεία εξορύξεων Rio Tinto (3η θέση), ο γερμανικός όμιλος Mercedes-Benz (5η θέση), αλλά και η γαλλική τράπεζα BNP Paribas στην έκτη θέση και ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος Allianz στην όγδοη.

Διαβάστε επίσης: Mερίσματα: Εισπράξεις – ρεκόρ για τους μετόχους το πρώτο τρίμηνο του 2022

Βλέπουν αναστροφή της τάσης

«Συνολικά όλες οι εισηγμένες επηρεάζονται από την τάση: το 94% από αυτές διατήρησαν ή αύξησαν τις πληρωμές τους», σημειώνεται στην έρευνα. Βάσει αυτής της δυναμικής η Janus Henderson αναθεώρησε ξανά προς τα άνω τις εκτιμήσεις της για το έτος 2022, με μερίσματα τα οποία οι αναλυτές της πιστεύουν ότι θα φτάσουν στα 1,56 τρισ. δολάρια. Θα είναι δηλαδή αυξημένα σχεδόν κατά 6% σε σύγκριση με το 2021.

«Είναι εκπληκτικό να διαπιστώνει κανείς ότι, παρά την τεράστια οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία, τα μερίσματα είναι παγκοσμίως υψηλότερα από το επίπεδο-ρεκόρ που είχαν φτάσει πριν από την πανδημία», τονίζεται στην έκθεση.

Οι συντάκτες της οποίας πάντως προειδοποιούν ότι η δυναμική αυτή μπορεί να εξαντληθεί τους επόμενους μήνες.

«Το υπόλοιπο του έτους είναι απίθανο να δούμε τόσο ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα. Τα περισσότερα από τα ‘εύκολα’ κέρδη για τις επιχειρήσεις έχουν πλέον ήδη πραγματοποιηθεί, με την κάλυψη που παρείχαν οι κυβερνήσεις σε εταιρείες και νοικοκυριά για να ξεπεράσουν την υγειονομική κρίση να έχει ολοκληρωθεί», διευκρίνισε ο επικεφαλής του κλάδου μετοχών της Janus Henderson, Μπεν Λόφτχαουζ.

Προειδοποίηση για τις τράπεζες

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από τις 30 Ιουνίου, την τελευταία ημέρα δηλαδή του δεύτερου τριμήνου του έτους που δεν υπήρχαν βέβαια ακριβή στοιχεία για τη αναδιανομή κερδών από τις τράπεζες ή για τις αγορές ιδίων μετοχών, αλλά ήταν φανερή η τάση και όλοι οσφραίνονταν το νέο ρεκόρ διανομών, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) με την έκθεσή της για την αξιολόγηση των κινδύνων που απειλούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα είχε σημάνει έναν, ας πούμε, «πορτοκαλί συναγερμό».

«Αν και οι απαγορεύσεις και οι συστάσεις για τη διανομή κεφαλαίου έχουν λήξει, οι τράπεζες δεν πρέπει να ακολουθούν υπερβολικά γενναιόδωρες πολιτικές μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών», είχε προειδοποίησε συγκεκριμένα η ΕΒΑ.

Το Μάρτιο του 2020, όταν η Covid-19 είχε κατατρομοκρατήσει ολόκληρο τον πλανήτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε επιβάλει στις τράπεζες της Ευρωζώνης απαγόρευση καταβολής μερισμάτων προκειμένου να μη διακυβευθεί η ρευστότητά τους.

Στα τέλη της χρονιάς εκείνης η απαγόρευση ήρθη, αλλά περιορισμοί είχαν επιβληθεί έως το Σεπτέμβριο του 2021. Στις 30 Ιουνίου 2022 η ΕΚΤ δια του επιτελούς της στελέχους Αντρέα Ένρια είχε αποκαλύψει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Ευρωτράπεζα θα ζητούσε από τις διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών να σκεφτούν προσεκτικά τις κινήσεις τους.

«Θα προτείνουμε στις τράπεζες να επανυπολογίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια βάσει ενός σεναρίου που μπορεί να περιλαμβάνει εμπάργκο φυσικού αερίου ή ύφεση των οικονομιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ένρια.

Προβληματισμός και για τον πληθωρισμό

Πέραν του κινδύνου να αντιμετωπίσει πάλι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος έλλειψη ή και κρίση ρευστότητας, οι ειδικοί θεωρούν ότι η διανομή υπερβολικά υψηλών μερισμάτων, όπως και η διάθεση κεφαλαίων για την αγορά ιδίων μετοχών, συμβάλλουν στην αύξηση της ρευστότητας στις οικονομίες υποδαυλίζοντας έτσι τον πληθωρισμό.

Είναι όντως πληθωριστική κάθε εισροή χρήματος στις αγορές, αλλά παρατηρεί κανείς ότι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην ΕΕ και παγκοσμίως πριν ακόμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, προκλήθηκε όχι λόγω αύξησης της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά λόγω περιορισμού της προσφοράς.

Είναι γνωστές οι εμπλοκές που δημιούργησαν η παγκόσμια υγειονομική κρίση και ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Και εν πάση περιπτώσει, πληθωρισμό ζήτησης δεν προκαλεί η αύξηση του πλούτου των μερισματούχων, αλλά η αύξηση της αγοραστικής δύναμης της κατώτερης και της μεσαίας εισοδηματικής τάξης. Κάτι δηλαδή που εξακολουθούν να ονειρεύονται για ένα ακόμα καλοκαίρι οι ανά την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο μισθωτοί, επαγγελματίες-επιτηδευματίες και συνταξιούχοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ