Ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από 6.410.255 μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες, εισοδηματίες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε νέα παράταση και έσπευσαν και οι τελευταίοι έστω στην εκπνοή του χρόνου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα έντυπα της εφορίας.

Από το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων, ποσοστό 35,27% αφορά χρεωστικά, δηλαδή 2.261.000 σε απόλυτο αριθμό και οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει τα εν λόγω εκκαθαριστικά θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 3,1 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 1.374 ευρώ. Από την άλλη, μόλις το 13,26% των φορολογουμένων -που αφορά 850.000 υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις – θα έχει επιστροφή φόρου 373,4 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 440 ευρώ, ενώ η πλειοψηφία των φορολογουμένων δεν θα πληρώσει πρόσθετο φόρο ούτε όμως θα έχει και κάποια επιστροφή καθώς γι΄ αυτούς προέκυψε μηδενικό εκκαθαριστικό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 3.300.000 υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις ή σε ποσοστό το 51,47% επί του συνόλου.

Διαβάστε επίσης – Οφειλές: Οι φορολογούμενοι κλείνουν «λογαριασμούς» με την εφορία

Έντυπα Ε3 που αφορούν εισοδήματα από επιχειρηματική – επαγγελματική δραστηριότητα υπέβαλαν συνολικά 1.544.426 υπόχρεοι, ενώ έντυπο Ε2 υπέβαλαν 3.277.057 φορολογούμενοι. Σημειώνεται ότι το έντυπο Ε2 υποχρεούνται να το υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση χρήσης γαιών-γης και ακινήτων σε τρίτους, εγκαταστάσεων ή κατασκευών, χώρων τοποθέτησης επιγραφών καθώς επίσης και από εκμίσθωση υπεκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση.

Διαβάστε επίσης – Οφειλές: Οι φορολογούμενοι κλείνουν «λογαριασμούς» με την εφορία

Μπαράζ διασταυρώσεων

Με την ολοκλήρωση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινά μπαράζ διασταυρώσεων για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής ή μαύρου χρήματος τόσο σε εισοδήματα όσο και σε περιουσιακά στοιχεία είτε αυτά αφορούν ακίνητα είτε αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, καταθέσεις, μερίσματα, αναδρομικά μισθών και συντάξεων κτλ. Μάλιστα με δεδομένο ότι δεν καταργούνται τα τεκμήρια ούτε το επόμενο έτος θα συνεχίσουν οι φορολογικές αρχές να υπολογίζουν εισοδήματα βάσει των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων και όσοι δεν τα καλύπτουν θα επιβαρύνονται με πρόσθετους φόρους.

Οι κωδικοί που συμπληρώθηκαν ή έπρεπε να συμπληρωθούν από τους φορολογούμενους και βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ είναι μεταξύ άλλων οι τόκοι των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος, τα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά ταυτίζονται με εκείνα που δήλωσαν οι ενοικιαστές, τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται από τον φορολογούμενο ώστε να εξακριβωθεί αν είναι ίδια με αυτά που δήλωσαν οι δήλωσαν τα ίδια τα φιλοξενούμενα άτομα κτλ.

Επίσης θα γίνει διασταύρωση στα αναδρομικά εισοδήματα και τις πρόσθετες αποδοχές που πιθανόν να έχουν καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια έως το 2016 καθώς θα εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αξιοποίηση δεδομένων καρτών.
Υπενθυμίζεται ότι η εφορία έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή πρόσβαση στα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών αλλά και στο κτηματολόγιο προκειμένου να κάνει αντίστοιχες διασταυρώσεις αλλά και στα «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ) για να εντοπίσει μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021 και τα οποία δεν έχουν δηλωθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax