Επειδή όλοι κρύβονται πίσω από μισόλογα. Οι κυβερνήσεις δεν θεωρούν ακόμα ότι μπορούν με κάποιο μαγικό τρόπο να εξαφανίσουν το πρόβλημα. Ο πρόεδρος Πούτιν και τα παιχνίδια με την ενέργεια έχουν εκτινάξει την αξία του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, από περίπου 1% του ΑΕΠ το 2020 σε πάνω από 10% του ΑΕΠ με βάση τα επίπεδα τιμών της ενέργειας του Αυγούστου 2022. Τον υπολογισμό τον έκανε ένα από τα πιο αξιόπιστα ως προς τις αναλύσεις του, το Ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών. Εχει πολύ ενδιαφέρον όμως ο υπολογισμός για να καταλάβουμε και το μέγεθος του προβλήματος. Βγάζοντας τεφτέρι και θεωρώντας ότι το ΑΕΠ των χωρών μελών της ΕΕ φτάνει τα 18 τρισ. ευρώ. Η μέση ετήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει τις 2.800 τεραβατώρες και φυσικού αερίου τις 4.000 τεραβατώρες. Τόσο καταναλώνουμε πάνω κάτω κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Οι τιμές το 2020, πριν από την κρίση, έφταναν για το ρεύμα τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για το φυσικό αέριο τα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μετά τον τυφώνα Πούτιν, η μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο έφτασε τα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή 10 φορές πάνω και του φυσικού αερίου τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή 16 φορές πάνω. Η αξία των ποσοτήτων ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρώπη σε μια χρονιά έφτανε το 2020 τα 200 δισ. ευρώ. Πλέον ξεπερνάει τα 2,4 τρισ. ευρώ! Η διαφορά είναι ιλιγγιώδης. Με 2,2 τρισ. ευρώ επιβαρύνονται σε ετήσια βάση από τα παιχνίδια με το άνοιξε κλείσε των αγωγών και από το πλήρωσε σε ρούβλια ή ευρώ. Αυτή είναι η ζημιά για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Το πρόβλημα ξεπερνάει κατά πολύ εθνικούς δογματισμούς ή προεκλογικές ανάγκες. Πιστεύει κανείς ότι από αυτή τη ζημιά εξαιρείται η Ελλάδα; Φαντάζεται κανείς ότι μπορεί ο τρέχων ή και ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς να αντέξει τέτοιου είδους κόστος; Να κρυώνει για παράδειγμα όλη η Ευρώπη και εμείς να έχουμε τη θέρμανση στο φουλ απολαμβάνοντας ένα καθεστώς επιδοτήσεων που θα απορροφά το σύνολο της επιβάρυνσης;

Στην κυβέρνηση έστω και καθυστερημένα δείχνουν να το καταλαβαίνουν. Δεν ξέρω πώς θα εξηγήσουν στους πολίτες ότι τον «άκυρο» από πλευράς κατανάλωσης μήνα Σεπτέμβριο όχι απλά εξαφάνισαν τις επιβαρύνσεις αλλά επιδότησαν και τις τιμές της ενέργειας προ κρίσης. Αλλά ενόψει του χειμώνα και των δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών, αυτό θα αλλάξει. Τι σημαίνει αυτό;

Σε απλά ελληνικά, η επιδότηση θα συνεχιστεί, όχι μόνο στο ρεύμα αλλά και στις υπόλοιπες μορφές ενέργειας. Θα πληρώνουμε όλοι αυξημένα τιμολόγια, αλλά θα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι κάνουμε προσπάθειες εξοικονόμησης της ενέργειας. Το λέει εξαιρετικά το Bruegel στην ανάλυσή του: «Οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι οι καταναλωτές θα έχουν επαρκή κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης». Η υπόθεση ότι θα κυκλοφορώ με το κοντομάνικο μέσα στο καταχείμωνο από τη ζέστη στο σπίτι μου και ο γείτονας που θα ανάβει με ρέγουλο τη θέρμανση, θα πληρώνει το ίδιο με εμένα, δεν πρόκειται να ισχύσει. Η επιδότηση και οι ελεγχόμενου ύψους τιμές μοιραία θα καταλήξουν για τον χειμώνα που έρχεται να δίνονται αναλογικά περισσότερο όχι μόνο σε αυτούς που απλά το έχουν ανάγκη, αλλά και σε αυτούς που συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια. Θες επιδότηση; Απόδειξη ότι μείωσες την κατανάλωση…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion