Ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας αλλά και της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεύτερη εθνική προτεραιότητα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει για τους μισθωτούς αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ. Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαναφορά του καθορισμού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.

Διαβάστε επίσης: Δέσμευση Τσίπρα για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Επαναφορά της 13ης σύνταξης

Για τους συνταξιούχους, επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.

Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες: αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ. Θέσπιση αφορολόγητου στο ίδιο όριο και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Για τους μικρομεσαίους: Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών (διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019). Επιπλέον, θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News