Σε 235 στρέμματα φθάνει η συνολική έκταση και 50 τα ακίνητα πολλαπλών μελλοντικών χρήσεων (για υπηρεσίες διοίκησης, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και για αστικές υποδομές), που αποδίδεται στους όμορους δήμους του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση

Η σχετική απόφαση καθορίζει τους χώρους που μπορούν να παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα στους όμορους δήμους και συγκεκριμένα στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Στην τοποθέτηση του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη διάρκεια της υπογραφής της υπουργικής απόφασης για την κατανομή των κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας που εμπίπτουν εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, επισήμανε ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τους κατοίκους των όμορων δήμων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Διαβάστε επίσης – Ελληνικό: Προς πώληση άλλα 1.000 διαμερίσματα – On track τα έργα ανάπλασης

«Είναι μια σημαντική ημέρα για την κυβέρνηση, για την τοπική αυτοδιοίκηση των όμορων δήμων, για την επένδυση στο Ελληνικό. Υπογράφεται η υπουργική Απόφαση για τη διανομή των κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας που εμπίπτουν στον Μητροπολιτικό Πόλο, με την οποία καθορίζονται οι εν λόγω χώροι που μπορούν να παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα από το Ελληνικό Δημόσιο στους όμορους δήμους, δηλαδή στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Στους δήμους που επηρεάζονται και ωφελούνται από την επένδυση. Ένα μεγάλο, χρονίζον πρόβλημα αξιοποίησης χώρων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, επ’ αμοιβαία ωφελεία των τοπικών κοινωνιών, επιλύεται. Ένα πρόβλημα που φάνταζε άλυτο, και δημιουργούσε – πολλές φορές – έντονες αντιπαραθέσεις σε τοπικό επίπεδο, βρίσκει λύση», είπε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης: Περιφέρεια Αττικής και ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν στην υλοποίηση έργου ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής

Τα στάδια

Όπως επισήμανε ο υπουργός η πραγματοποίηση της παραχώρησης, κατά την ανωτέρω διάταξη, συντελείται, σήμερα, σε δύο στάδια:

– Κατά το πρώτο στάδιο, με απόφαση-πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών και της πολιτικής ηγεσίας αυτού, γίνεται διανομή μεταξύ των προαναφερόμενων δήμων, των δυναμένων να παραχωρηθούν – ως άνω – χώρων. Κατά την προετοιμασία και κατάρτιση της εν λόγω απόφασης συνεκτιμήθηκαν και τα επιμέρους αιτήματα και οι ιδιαιτερότητες των ενδιαφερόμενων δήμων, τα οποία, πρόσφατα και από κοινού, συμφωνήθηκαν.

Ορισμένα εξ αυτών διαθέτουν χαρακτηριστικά κοινωφέλειας υπερτοπικής, και όχι μόνο δημοτικής εμβέλειας.

– Κατά το δεύτερο στάδιο, με βάση την ως άνω απόφαση διανομής, εκδίδεται από τον αρμόδιο γενικό διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της γενικής γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση παραχώρησης ενός εκάστου κοινωφελούς χώρου ή χώρου κοινωνικής ανταποδοτικότητας, προς κάθε έναν από τους δήμους που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα.

Σήμερα, ολοκληρώνονται και τα δύο στάδια, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας και αποδίδεται μία συνολική έκταση 235 στρεμμάτων και 50 ακινήτων πολλαπλών μελλοντικών χρήσεων, για υπηρεσίες διοίκησης, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και για αστικές υποδομές.

Με την μεταγραφή κάθε απόφασης παραχώρησης και την καταχώρησή της στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και κτηματολογικό γραφείο, αντίστοιχα, ολοκληρώνεται η διαδικασία της παραχώρησης και κάθε δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα, στο πλαίσιο της κοινωφέλειας, τους παραχωρούμενους χώρους για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, είπε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας ευχαρίστησε τους συνεργάτες μου για τη συστηματική δουλειά των προηγούμενων μηνών, ώστε να προχωρήσει, στο σύνολό του, το έργο του Ελληνικού, τους συναδέλφους του βουλευτές εντός και εκτός κυβέρνησης, βουλευτές του Νοτίου Τομέα, για τη στήριξη, εντός και εκτός κοινοβουλίου, του όλου εγχειρήματος καθώς και τα στελέχη της Lamda Development για τη συνεργασία τους, καθώς και τους δημάρχους της περιοχής, για την πραγματική διάθεση επίλυσης του προβλήματος της διανομής κοινωφελών χώρων.

Η υπογραφή της υπουργικής Απόφασης έγινε σε ειδική εκδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος οι δήμαρχοι Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου και Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, του γενικού γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Εμμανουήλ Μαστρομανώλη, βουλευτών Νοτίου Τομέα Αθηνών και στελέχη της Lamda Development.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα