Ξεπέρασαν το στόχο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (ΚΠ) το οχτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 , τα οποία διαμορφώθηκαν σε 39,232 δισ. σε τροποιημένη ταμειακή βάση, όπως αναφέρει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό ισοζύγιο να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση. Τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 17% ή 5,5695 δισ.

Το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα προήλθε από τους φόρους.

Διαβάστε επίσης: 10ετές ομόλογο: Πάνω από 5% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο δελτίο,  οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών, οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας και ο φόρος εισοδήματος υπεραπόδοσαν έναντι των στόχων τους κατά 1,602 δισ. ή 8,5%, 1,383 δισ. ή 198,4% και 1,760 δισ.ευρώ ή 19,6% αντίστοιχα. «Σημειώνουμε ότι η υπέρβαση των φόρων επί αγαθών και υπηρεσιών αντανακλά την υπεραπόδοση του ΦΠΑ (1,449 δισ. ή 11,6%), αποτέλεσμα που δύναται να εξηγηθεί από τρείς παράγοντες: 1ον την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας, 2ον τον αυξημένο πληθωρισμό και 3ον τη συνεχή διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τέλος, η υπέρβαση των τακτικών φόρων ακίνητης περιουσίας συνδέεται με την είσπραξη των τεσσάρων από τις οκτώ δόσεις του ΕΝΦΙΑ οι οποίες είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2022.»

Οι δαπάνες

Οριακά συγκρατημένες σε σχέση με το στόχο των 43,529 δισ. ευρώ κινήθηκαν και οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς διαμορφώθηκαν σε 43,337 δισ. ευρώ.

«Οι κατηγορίες δαπανών με τις υψηλότερες αρνητικές αποκλίσεις» σημειώνεται  «έναντι των στόχων τους ήταν οι πιστώσεις υπό κατανομή (πλην Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – ΠΔΕ και Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – ΤΑΑ, 1,712 δισ. ή 100%), οι αποκτήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων (803 εκατ. ευρώ ή 31,8% λόγω του ετεροχρονισμού των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων) και οι δαπάνες Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ, 111 εκατ. ευρώ ή 8,2%). Αντιθέτως, οι κατηγορίες δαπανών με τις υψηλότερες υπερβάσεις έναντι των στόχων τους ήταν οι μεταβιβάσεις (1,089 δισ. ή 5,5%), οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών (410 εκατ. ή 59,3%) και οι δαπάνες Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ, 783 εκατ.ευρώ ή 18,8%).»

Το έλλειμα διαμορφώθηκε σε 4,105 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για έλλειμμα 9,992 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα του ΚΠ διαμορφώθηκε σε 19 εκατ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για έλλειμμα 5,942 δισ. ευρώ.

Οι προκλήσεις

Ο υψηλός πληθωρισμός , σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Εurobank «ναι μεν ωθεί προς τα κάτω τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, εντούτοις αυτό αφορά τη βραχυχρόνια περίοδο. Στην περίπτωση που ο υψηλός πληθωρισμός γίνει επίμονος (μεσοπρόθεσμη περίοδος), ενεργοποιούνται δυνάμεις που, ceteris paribus, επιβραδύνουν ή αντιστρέφουν την πτώση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός οδηγεί:

  • σε μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και σε αύξηση της αβεβαιότητας με αρνητικές επιδράσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ως εκ τούτου, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης μειώνεται μεσοπρόθεσμα, το ίδιο και ο ονομαστικός.
  •  σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και σε άνοδο των επιτοκίων. Το προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί ασπίδα προστασίας (μεγάλη διάρκεια, με το μεγαλύτερο τμήμα με σταθερό επιτόκιο και προς το επίσημο τομέα), ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση του κόστους δανεισμού επιβαρύνει τον εισοδηματικό περιορισμό των νοικοκυριών και τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων με επιπτώσεις στη ζήτηση και τα δημόσια έσοδα.
  • σε περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που δύνανται να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.»
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αναλύσεις