Να διαθέσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των προσπαθειών να εξαλειφθούν όλες οι μορφές πολιομυελίτιδας, σε παγκόσμιο επίπεδο, προτίθεται το ίδρυμα Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Ούσα μία εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια που εξαπλώνεται κυρίως μέσω των περιττωμάτων, η πολιομυελίτιδα οδηγεί σε παράλυση ή και σκοτώνει χιλιάδες παιδιά ετησίως. Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, τρεις δόσεις του διαθέσιμου εμβολίου παρέχουν σχεδόν 100% ανοσία.

«Τελευταία βήματα»

Κυβερνήσεις και ιδρύματα στοχεύουν στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, τις δύο τελευταίες χώρες όπου ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Μετά τον εντοπισμό του ιού της πολιομυελίτιδας στα λύματα αποφασίστηκαν ενισχυτικές δόσεις στα παιδιά

«Τα τελευταία βήματα προς την εξάλειψη είναι μακράν τα πιο δύσκολα. Αλλά το ίδρυμά μας παραμένει αφοσιωμένο σε ένα μέλλον χωρίς πολιομυελίτιδα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το δούμε σύντομα», δήλωσε ο Μαρκ Σούζμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο διοικείται από τον συνιδρυτή της Microsoft Corp Μπιλ Γκέιτς και την πρώην σύζυγό του Μελίντα Φρεντς Γκέιτς.

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Τον περασμένο μήνα, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) δήλωσε ότι η Βραζιλία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αϊτή και το Περού διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο την επανεμφάνισης της πολιομυελίτιδας. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης επιταχύνει τις προσπάθειες εμβολιασμού των κατοίκων μετά την ανίχνευση του ιού σε δείγματα λυμάτων. Κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης στο Λονδίνο και την Ιερουσαλήμ.

Τον Μάρτιο, ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια «επικίνδυνη στιγμή» όσον αφορά την καταπολέμηση ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, μετά έξαρση της νόσου στο Μαλάουι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus