Σάλο προκάλεσε στην Πολωνία η επιλογή του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να δωρίσει ένα σπάνιο βιβλίο στον Πάπα Φραγκίσκο κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη. Και αυτό γιατί, καθώς στην πρώτη σελίδα του φέρει σφραγίδα από πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της άλλοτε πολωνικής πόλης Λβιβ (σήμερα ανήκει στην Ουκρανία), πολλοί Πολωνοί υπέθεσαν ότι το σπάνιο αυτό βιβλίο αποτελεί λάφυρο των Ναζί, που αποσπάστηκε βίαια από την ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έργο του Καντ

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του 1796 σε γαλλική μετάφραση του έργου «Προς την αιώνια ειρήνη» του Γερμανού φιλοσόφου Ιμάνουελ Καντ, το οποίο πούλησε στο παλάτι του Ελιζέ ο παρισινός επιχειρηματίας Πάτρικ Χάτσουελ για λιγότερα από 2.500 ευρώ

Διαβάστε επίσης: Μακρόν: «Μία ειρήνη είναι δυνατή.. μόνο εκείνη η ειρήνη που οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν, όταν το αποφασίσουν»

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το βιβλίο βρισκόταν ήδη στο Παρίσι στις αρχές του 20ού αιώνα. Δεν μπορεί να γίνει λόγος για λεηλασία», δήλωσε ο Χάτσουελ στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αγόρασε το βιβλίο από τον γιο ενός ιδιώτη συλλέκτη που το είχε στην κατοχή του εδώ και μισό αιώνα.

Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Πολωνός υπουργός Πολιτισμού, Πιοτρ Γκλίνσκι, εν μέσω θύελλας δημοσιευμάτων και υποθέσεων περί αρπαγής του έργου από τους Ναζί, στα social media αλλά και σε μεγάλα ΜΜΕ της χώρας.

«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων μέσων ενημέρωσης, όλα δείχνουν ότι (το βιβλίο) βρισκόταν στη Γαλλία στις αρχές του 20ού αιώνα», ανέφερε σε ένα tweet που συνοδεύεται από μια εικόνα του βιβλίου.

Μακρόν και Μελόνι

Σημειώνεται ότι, κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με την Τζόρτζια Μελόνι, την περασμένη Κυριακή, προτού καν η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή και τη γερουσία, δείχνοντας έτσι την πρόθεσή του να προτάξει το εθνικό συμφέρον της Γαλλίας και όχι τις ιδεολογικές του διαφορές με την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν – Μελόνι: «Άξονας» κατά της Γερμανίας του Σολτς

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα