Ενώ οι ελπίδες για μια λιγότερο επιθετική Federal Reserve βοήθησαν τις αμερικανικές μετοχές να ξεπεράσουν την αναταραχή των απογοητευτικών κερδών της περασμένης εβδομάδας από τους τεχνολογικούς γίγαντες, οι αναλυτές της JPMorgan Chase βλέπουν τώρα περιθώρια για ένα μαζικό ράλι, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής… απογοητεύσουν τις αγορές όταν ανακοινώσουν την απόφασή τους την Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης – FED: Ολοταχώς προς τις μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980

Εκτιμούν μάλιστα, ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να εκτιναχθεί τουλάχιστον κατά 10% σε μια μέρα, εάν η κεντρική τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κι όχι κατά 75 μονάδες βάσης που αναμένουν οι επενδυτές, και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ ακολουθήσει τα «περιστέρια» της τράπεζας σε ό,τι αφορά τη ρητορική του.

Το σενάριο είναι το «λιγότερο πιθανό» να υλοποιηθεί, αλλά το «πιο ανοδικό» αποτέλεσμα για τους επενδυτές μετοχών, έγραψε η ομάδα της JP Morgan σε σημείωμα προς τους πελάτες τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης – Την Τετάρτη ο νέος «χρησμός» της Fed – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Τα στοιχήματα

Διατυπώνοντας κάθε πιθανό σενάριο για τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, η ομάδα της JPMorgan ξεκινά ένα έργο υψηλού πονταρίσματος για την πρόβλεψη των κινήσεων της αγοράς με βάση ένα γεγονός που ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικό για τις μετοχές φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, από τις έξι προηγούμενες συνεδριάσεις, ο S&P 500 αυξήθηκε τέσσερις φορές την ημέρα της Fed και έπεσε στις άλλες δύο.

Σίγουρα, οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλα τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg, και οι αναλυτές θεωρούν τα άλλα σενάρια λιγότερο πιθανά. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή, ακόμα κι αν φαντάζει ουτοπική, καταδεικνύει μερικούς από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές.

Τα σενάρια

Ακολουθούν τα σενάρια από την ομάδα της JPMorgan για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο S&P 500 την ημέρα της Fed.

  • Αύξηση 50 μονάδων βάσης, με μια περίεργη συνέντευξη Τύπου: «Είναι δύσκολο να συλλάβουμε ένα σενάριο όπου αυτό το αποτέλεσμα θα συμβεί λόγω των επιπέδων πληθωρισμού και μιας σφιχτής αγοράς εργασίας», έγραψε η ομάδα. «Εάν προκύψει αυτό το αποτέλεσμα, η άμεση αντίδραση θα μπορούσε να παράγει διψήφια ημερήσια απόδοση για τις μετοχές». Ο S&P 500  θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 10% – 12%
  • Αύξηση 50 μονάδων βάσης και μια «γερακίσια» συνέντευξη Τύπου: Ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να προέλθει από μια Fed που ανησυχεί όλο και περισσότερο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς εξισορροπεί την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Αύξηση στο S&P 500 κατά 4% – 5%
  • Αύξηση 75 μονάδων βάσης και μια περίεργη συνέντευξη Τύπου: Ένα σενάριο που θεωρείται ότι έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πιθανότητα να παίξει. «Αν δείτε τη Fed να δίνει σαφείς οδηγίες για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, τότε αυτό θεωρείται πιθανότατα ως ένα περιττό αποτέλεσμα». Αύξηση στον S&P 500 κατά 2,5% – 3%
  • Αύξηση 75 μονάδων βάσης και μια «γερακίσια» συνέντευξη Τύπου: «Αυτό είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα με τον Πάουελ». Η ομάδα θεωρεί επίσης αυτό ως το αποτέλεσμα που αναμένεται περισσότερο από τις αγορές ομολόγων, επομένως λέει ότι ενδέχεται να μην υπάρξει σημαντική κίνηση στις αποδόσεις. Υποχώρηση του S&P 500 κατά 1% – 0,5%.
  • Αύξηση 100 μονάδων βάσης: Αν και αυτό θεωρείται τόσο απίθανο όσο μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, μπορεί να σημαίνει ότι και η Fed θέλει υψηλότερο επιτόκιο και θέλει να ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης φέτος. «Ξεχωριστά, η αγορά μπορεί να αφομοιώσει αυτή την κίνηση καθώς η Fed έχει προηγούμενη γνώση για το πού θα καθίσει η μπίλια για τον ΔΤΚ της επόμενης εβδομάδας». Πτώση 4% – 5% στον S&P 500.
  • Αύξηση 100 μονάδων βάσης και μια «γερακίσια» συνέντευξη τύπου: Θεωρείται το καλύτερο αποτέλεσμα για τις αρκούδες των μετοχών που περιμένουν να διαλυθεί αυτό το τελευταίο ράλι. «Εδώ φαίνεται ότι η Fed επαναξιολογεί τις δικές της προβλέψεις για τον πληθωρισμό, κάτι που ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξες». Ο S&P υποχωρεί 6% έως 8%.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές