Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέσχεσε περίπου 3,36 δισεκατομμύρια δολάρια σε κλεμμένα bitcoin κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατοικία του Τζέιμς Ζονγκ.

Ο Ζονγκ ομολόγησε την ενοχή του την Παρασκευή, και πλέον είναι αντιμέτωπος με μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Η επιδρομή είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2021, ωστόσο μόλις χθες ανακοινώθηκε.

Οι αμερικανικές αρχές κατέσχεσαν περίπου 50.676 bitcoin, με την αξία τους τότε να ξεπερνά τα 3,36 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική κατάσχεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι σήμερα, μετά την κατάσχεση 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φερόμενα κλεμμένα κρυπτονομίσματα που συνδέονται με την εισβολή του 2016 στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Bitfinex, το οποίο ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον περασμένο Φεβρουάριο.

Διαβάστε επίσης – Κρυπτονομίσματα: Γιατί τα εγκαταλείπουν οι Millenials

Στους δρόμους του Silk Road

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Ζονγκ έκλεψε bitcoin από την παράνομη αγορά Silk Road, ένα dark web forum στο οποίο αγοράζονταν και πωλούνταν ναρκωτικά και άλλα παράνομα προϊόντα με κρυπτονομίσματα. Το Silk Road ξεκίνησε το 2011, αλλά το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών το έκλεισε το 2013. Ο ιδρυτής του, Ross William Ulbricht, εκτίει πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης.

«Για σχεδόν δέκα χρόνια, το πού βρισκόταν αυτό το τεράστιο κομμάτι του εξαφανισμένου Bitcoin είχε μετατραπεί σε ένα μυστήριο άνω των 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams.

Σύμφωνα με τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Zhong εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία της αγοράς για να εκτελέσει το hack.

Ο Ειδικός Υπεύθυνος Πράκτορας Τάιλερ Χάτσερ, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων, είπε ότι ο Ζονγκ χρησιμοποίησε ένα «σύνθετο σχέδιο» για να κλέψει το bitcoin από το Silk Road.

Διαβάστε επίσης – Ο χειμώνας των crypto φέρνει βουτιά στις πωλήσεις NFTs

Αλυσιδωτές εντολές

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Zhong δημιούργησε εννέα λογαριασμούς στο Silk Road, χρηματοδοτώντας τον καθένα με από 200 έως 2.000 bitcoin.

Στη συνέχεια, ενεργοποίησε πάνω από 140 συναλλαγές σε γρήγορη διαδοχή, οι οποίες ξεγέλασαν το σύστημα επεξεργασίας αναλήψεων της αγοράς για να μεταφέρει περίπου 50.000 bitcoin στους λογαριασμούς του. Μετά ο Ζονγκ μετέφερε τα bitcoin σε διάφορες διευθύνσεις πορτοφολιού που ήταν υπό τον έλεγχό του.

Μέσω της ανάλυσης blockchain και της καλής παλιομοδίτικης αστυνομικής δουλειάς, οι ειδικοί στην επιβολή του νόμου και στην ανάλυση blockchain μπόρεσαν να ανακτήσουν περισσότερα από 50.000 bitcoin από τον Ζονγκ. Ανακάλυψαν ακόμη και κρυπτονομίσματα που ήταν αποθηκευμένα σε έναν υπολογιστή χωμένο κάτω από κουβέρτες σε ένα κουτί ποπ κορν σε μια ντουλάπα μπάνιου, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Το προφίλ του Ζονγκ

Δημόσια αρχεία δείχνουν ότι ο Ζονγκ ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μιας αυτοδημιούργητης εταιρείας, της JZ Capital LLC, την οποία κατέγραψε στη Γεωργία το 2014. Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn , η δουλειά του εκεί επικεντρώθηκε σε «επενδύσεις και επιχειρηματικά κεφάλαια».

Το προφίλ του αναφέρει επίσης ότι ήταν «μεγάλος πρώτος επενδυτής bitcoin με εκτενή γνώση των εσωτερικών του λειτουργιών» και ότι είχε εμπειρία ανάπτυξης λογισμικού σε γλώσσες προγραμματισμού υπολογιστών.

Τα προφίλ του Ζονγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνουν φωτογραφίες του σε γιοτ, μπροστά από αεροπλάνα και σε ποδοσφαιρικούς αγώνες υψηλού προφίλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News